Què és el xip RFID i per què no modifica la vacuna de la Covid-19

Què és el xip RFID i per què no modifica la vacuna de la Covid-19

Una de les teories de la conspiració que més s’ha repetit sobre la pandèmia de la Covid-19 diu que persones poderoses com Bill Gates volen utilitzar la campanya de vacunació per implantar-nos un xip i controlar la població mundial. Fa mesos que unes declaracions del mateix Gates tretes de context i mal interpretades, es feien servir per abonar aquesta teoria antivacuna i van fer-se molt virals. 

Ara circula un vídeo que forma part d’aquesta mateixa teoria que s’ha compartit a les xarxes amb l’etiqueta #yonomevacuno i que es fa servir com a argument en contra de les vacunes. El missatge diu que "la xeringa de vacunació conté un xip RFID". És FALS. 

La persona que apareix en la gravació és Jay Walker, director general d’ApiJect Systems America, una empresa encarregada de la fabricació d’injeccions per a la vacuna als Estats Units, i simplement diu que la xeringa disposa d’un espai que pot incorporar de manera opcional un xip RFID però que les autoritats santiàries, en aquest cas el govern nord-americà, encara no ha decidit si pensa fer-ho servir en el cas de la vacuna de la Covid-19. "El xip conté el número de sèrie únic de cada dosi i es pot utilitzar per comprovar que no hi ha hagut falsificació de la dosi o si la dosi ha caducat", apunta l'empresari, i es troba al final de la xeringa, no a la part on s'hi col·loca la dosi.

RFID són les sigles en anglès de Radio Frequency Identification i és com es coneix un sistema d'identificació, emmagatzematge i transmissió de dades remotes mitjançant dispositius coneguts genèricament com etiquetes o "tags RFID". No s'han de confondre amb els xips NFC, una evolució dels RFID que es poden implantar sota la pell, però que no s'instal·len amb una vacuna, i que es promou com una evolució dels sistemes electrònics contact less. Walker explica també que el xip opcional en qüestió "només fa referència a la dosi. No hi ha informació personal, ni informació del pacient" i afegeix que "és simplement com un codi de barres que diu exactament on i quan s'ha utilitzat la dosi" de la vacuna. De fet, és exactament una etiqueta electrònica.

El vídeo és un fragment d’una entrevista emesa per la cadena CBN (The Christian Broadcasting Network) on Walker explica com el seu aparell té previst proveir de milions de xeringues el mercat nord-americà de vacunes.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona