Què en sabem del camp de quarentena de Howard Springs a Austràlia

Diversos mitjans a xarxes socials el comparen amb un camp de concentració nazi


Què s’ha dit?

Circulen per diversos mitjans i xarxes socials missatges que asseguren que casos positius per covid-19 al Territori del Nord, a Austràlia, estan sent transferits a un camp de quarentena, que alguns desciruen com una presó o un camp de concentració.

Què en sabem?

El camp de quarentena de Howard Springs és real, però no es tracta d’una presó ni d’un camp de concentració. S’empra fonamentalment per a allotjar durant 14 dies de quarentena a viatgers de vols internacionals repatriats o gent que vol ingressar en l’àrea, tot i que també hi ha casos de locals que s’hi allotgen ja que, o són positius, o han estat contacte estret d’un positiu.

El Centre per a la Resiliència Nacional, al sud de Darwin, era en el passat un campament miner a l'aire lliure que actualment és capaç d'albergar unes 850 persones. Va ser reobert a principis del 2020 com a centre de quarantena per a viatgers que tornaven a Austràlia des d'àrees infectades amb covid-19.

Està situat a Howard Springs, una localitat australiana situada en el Territori del Nord (Northern Territory, o NT, per les seves sigles en anglès), i la seva funció guarda una lògica molt similar a la dels hotels de quarantena que s'han instal·lat en països com la Xina o el Regne Unit, en els quals els viatgers han de romandre catorze dies aïllats per a cerciorar-se així que no transmeten el SARS-CoV-2 una vegada ingressen dins el territori. És a dir, que es tracta d'un enclavament designat en el context de la pandèmia per a allotjar a viatgers de vols internacionals o la intenció dels quals és introduir-se en la regió.

Controvèrsies sobre Howard Springs

La polèmica va començar en el moment en el qual el centre no només allotjava a viatgers, sinó també a residents d'àrees pròximes en les quals s'enregistraven nous brots.

A aquest fet s'uneix que alguns ingressos no han estat mancats d'altercats, com la fugida fa setmanes de tres joves que havien estat ingressats en el recinte per ser contacte estret d'un positiu (malgrat haver donat negatiu), o el cas d'una jove, Hayley Hodgson, que va explicar a la web UnHerd que havia estat traslladada al recinte després d'haver estat en contacte amb un positiu en contra de la seva voluntat, i sense que els agents de policia li deixessin realitzar la quarantena a la seva llar. Aquestes declaracions, que es van fer virals, al costat de la resta de vídeos d'altercats en l'àrea, han servit d'argument a certs grups negacionistes i/o conspiracionistes, que han omplert les xarxes socials de missatges en els quals comparen Howard Springs amb el camp de concentració nazi d'Auschwitz.

Les reaccions per part del govern australià no s'han fet d'esperar. El Ministre Cap del Territori del Nord, Michael Gunner, va arremetre contra els “teòrics de la conspiració internacionals” en una conferència de premsa en la qual denunciava la "gran quantitat de desinformació a internet" difosa des de fora d'Austràlia sobre aquest assumpte.

Com és passar la quarantena en Howard Springs?

Si un accedeix a Instagram, observarà que poc o res té a veure el que els usuaris de Howard Springs pugen a les seves xarxes amb un camp de concentració nazi. Gent fent ioga, bossetes amb snacks, habitacions àmplies, usuaris esmorzant a la terrassa del seu bungalow, i fins i tot comentaris d'agraïment al personal sanitari. De fet, Howard Springs és el centre on es van allotjar molts atletes olímpics que tornaven dels Jocs de Tòquio, així com altres personalitats famoses que entraven a Austràlia.

També existeixen vídeos en el qual es mostren incidents, com aquest que s'ha compartit reiteradament, en el qual es veu a un treballador insistint a una usuària que no ha de passar d'una terrassa a una altra “per raons òbvies”, o s'enfrontarà a una multa de 5.000 lliures, o aquest d'una dona que va intentar escapar del recinte enfront de la sorpresa de les altres persones en quarantena.

Per tant, sí que és veritat que està prohibit sortir del recinte —la quarantena consisteix precisament en un període d'aïllament de l'exterior—, i el que ho faci s'enfronta a multes que arriben a la quantitat abans esmentada. Al mateix temps, durant els 14 dies que dura la quarantena, als allotjats se'ls serveix el menjar tres vegades al dia, i tenen accés en les habitacions a aigua, te i cafè, wi-fi i televisió gratis i aire condicionat, segons la pàgina web de Northern Territory.

Al costat d'aquests drets també hi ha una sèrie de responsabilitats: tal com indiquen en la pàgina web del govern australià, les persones allotjades han de romandre a l'habitació assignada o a la terrassa, tret que ho permeti un funcionari autoritzat; i quan no siguin a la seva habitació o a la seva terrassa, els residents han de mantenir-se almenys a 1,5 metres de distància de qualsevol altra persona en la instal·lació de quarantena, excepte del cònjuge, parella de fet, fill o pare de la persona. A més, l'usuari no pot compartir ni lliurar objectes físics a residents que no siguin membres de la seva família. Finalment, els allotjats han de sotmetre's a una prova de PCR tres vegades durant la seva estada, els dies 1, 5 i 12.

Més centres de quarantena en construcció

En l'actualitat existeixen dos centres de quarantena a Austràlia: el de Howard Springs i el d'Alice Springs, tots dos situats en el Territori del Nord. No obstant això, el pla del govern australià és aixecar tres centres més, a Melbourne, Brisbane i Perth, per a allotjar a positius per covid-19.

Un cop la pandèmia acabi, la idea és que aquestes instal·lacions puguin ser utilitzades “per a evacuacions durant desastres naturals com ciclons, incendis forestals i inundacions o, potencialment, com a allotjament per als esforços humanitaris d'Austràlia”, assenyala el govern australià.