Què en sabem d’aquesta carta anònima “de les vostres infermeres”?

Què en sabem d’aquesta carta anònima "de les vostres infermeres"?

Fa dies que circula un missatge “de part de les vostres infermeres” que fa una crida a la ciutadania a seguir les normes del desconfinament en la fase actual de la pandèmia del coronavirus. La carta ens ha arribat a través de Whatsapp, però també circula a Facebook i Twitter. Cap dels col·legis oficials d’infermers i infermeres de Catalunya ni desenes de societats mèdiques de diferents especialitats reconeixen l’autoria d’aquest text, que cita dades falses o que a dia d’avui no són verificables.

El missatge diu que a Catalunya unes 10.000 famílies han patit la mort d'un o més d'un membre a causa de la Covid-19. No hi ha dades de quantes famílies són víctimes de la Covid, però sí el total de morts: 11.403 a 13 de maig, segons dades de la Generalitat. També s'assegura que hi ha un centenar de morts cada dia, més de 1.000 contagis i 600 persones en unitats de cures intensives. A dia 13 de maig, els nous contagiats confirmats eren 322, els morts en les últimes 24 hores, 52, i els ingressats greus, 353. Tot segons dades actualitzades, notablement inferiors a les de les darreres setmanes.

El text afirma que a Catalunya s’han contagiat una de cada 10 persones i que se n’acabaran infectant vuit de cada 10. La primera xifra és FALSA i la segona NO ES POT VERIFICAR. A Catalunya s'ha contagiat un 5,9% de la població, segons un estudi del Ministeri de Salut espanyol publicat el 13 de maig, que ha analitzat 36.000 famílies de tot el país. A tot l'estat, el nivell estimat de prevalença del virus és del 5%. 

El 12 de maig, Catalunya sumava 240.622 contagis reportats, dels quals un 75% són sospitosos i l’altre 25%, confirmats amb test PCR, segons les dades oficials de la Generalitat. Aquesta xifra equival al 3,2% de la població de Catalunya i no inclou les persones assimptomàtiques o les que han passat el virus a casa sense informar-ne i que sí apareixen reflectides a l'estudi de seroprevalença (incidència d'anticossos a la societat). 

Sobre les projeccions, la dada del 80% és superior al càlculs dels principals estudis internacionals. La xifra més referenciada posa el total potencial de contagis en un 70% de la població, segons càlculs com el de Marc Lipsitch, epidemiòleg de la Universitat de Harvard, el del centre d’estudis CIDRAP de la Universitat de Minnesota, o el científics alemanys citats per Angela Merkel a l’inici de la pandèmia. Gabriel Leung, epidemiòleg de la Universitat de Hong Kong, va dir en una entrevista amb The Guardian l'11 de febrer (abans que comencés el confinament a la majoria de països) que entre el 60 i el 80% de la població mundial es podria arribar a infectar si no es prenien mesures. No s'han fet previsions a nivell espanyol o català específicament. 

És veritat, com indica el missatge, que les mesures de distanciament social permeten reduir els contagis. Abans del confinament, l’índex de transmissió era de 4, és a dir, que cada persona infectada podia arribar a contagiar-ne quatre més. A 5 de maig, totes les regions sanitàries de Catalunya estaven per sota d’1 (és a dir que per cada contagi no n’hi ha necessàriament un altre), segons va declarar la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa

Missatge anònim

La carta, tot i assegurar que ve d’un “grup d'infermeres de diferents unitats de crítics, hospitalització i atenció primària de diferents centres i hospitals de Catalunya”, no està signada. Els quatre col·legis provincials d’infermers i infermeres de Catalunya (Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida) han negat a Verificat que tinguin cap relació amb aquest comunicat

També hem parlat amb la presidenta de la Societat Espanyola d’Infermeria Intensiva i Malalties Coronàries, Marta Raurell, que nega que l’organisme que representa tingui res a veure amb el missatge, i amb Elena Domínguez, cap de premsa de les gairebé 90 societats mèdiques catalanes i balears que formen part de la Fundació Acadèmia, que també desconeix l’origen d’aquest escrit.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona