ALDI no regala cupons d’aliments i lots de productes de cara a Nadal, és phishing

ALDI no regala cupons d’aliments i lots de productes de cara a Nadal, és phishing

S’està compartint a través de WhatsApp un missatge en què s’assegura que la cadena de supermercats ALDI regala cupons d’aliments i lots de productes d’ús quotidià de cara a Nadal. Segons hem pogut comprovar des de Verificat això és FALS.

El text del missatge diu:

ALDI Supermarket ha anunciado que está regalando 8,000 cupones de comida y abarrotes de 200 € para que la gente celebre la Navidad en esta época de pandemia. 

Tot seguit, inclou un enllaç que cal clicar per accedir a aquests suposats premis. El primer que ens ha fet sospitar és que es tracta d’una estafa és que l’enllaç https://oficayuda.club/aldi/# remet a una web que no és l’oficial del supermercat ALDI, que és www.aldi.es. En segon lloc, que el missatge fa servir la paraula "abarrote" que, segons la RAE s'utilitza a Llatinoamèrica per referir-se a productes d’ús diari i comestibles però, en canvi, expressa el seu valor en euros. 

Ens hem posat en contacte amb ALDI, cadena de supermercats nascuda a Essen (Alemanya) i que, actualment, és present a Europa, Amèrica del Nord i Austràlia, i ens confirmen que el missatge és una estafa. "La pàgina no és d'ALDI i s'ha fet un post al compte de Twitter d'ALDI per aviasr els clients", ha afirmat a Verificat el seu equip de comunicació.

De fet, l’adreça a la qual ens redirigeix el missatge oficayuda.club ha aparegut en altres ocasions relacionada amb casos de phishing. Fins i tot, amb el reclam d’un pla d’ajuda alimentària en el context de la Covid-19 com alertava aquest missatge de l’ajuntament d’Arauco (Xile):


Segons Mossos d’Esquadra, en aquest tipus de frau comès a través de correu electrònic o d’aplicacions de missatgeria “se suplanta la identitat d’una entitat pública o empresa per aconseguir informació confidencial de la persona estafada amb l'objectiu d’obtenir algun benefici econòmic o d'instal·lar malware als dispositius”. A la web de la policia catalana se’n poden trobar alguns exemples (Correus, Decathlon, Endesa, entitats bancàries…).

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona