Ens pregunteu per “les botes amb l’arc de Sant Martí” de Manuel Neuer al Mundial de Qatar: és un disseny que no coincideix exactament amb la bandera LGTBI i que ja han utilitzat altres jugadors

Es tracta d’un model que Adidas ha dissenyat per a la competició i que han lluït altres jugadors en aquests primers partits. A més, els colors de les botes no coincideixen exactament amb la bandera LGTBI


Què s’ha dit?

S’han viralitzat missatges a Twitter que asseguren que Manuel Neuer, el porter de la selecció alemanya de futbol, ha portat una botes amb els “colors de l’arc de Sant Martí” en el seu debut al Mundial de Qatar.

Què en sabem?

Es tracta d’un model que Adidas ha dissenyat per a la competició i que han lluït altres jugadors en aquests primers partits. A més, els colors de les botes no coincideixen exactament amb la bandera LGTBI.

En les últimes hores, s'han viralitzat a Twitter imatges de les botes que ha lluït el porter de la selecció alemanya de futbol, Manuel Neuer, en el debut d'Alemanya al Mundial de Qatar. Els missatges que acompanyen les fotos afirmen que Neuer llueix “els colors de l'arc de Sant Martí" o “els colors de la bandera LGTBI” a les seves botes. Un mitjà esportiu espanyol ha publicat un tuit en el qual deia: “la FIFA li va impedir portar el braçalet de l'arc de Sant Martí… però ningú va dir res de les botes”.

No obstant això, el jugador alemany ha portat el model que Adidas ha dissenyat pel Mundial, que tant ell com companys seus ja havien utilitzat en partits del Bayern de Munic i que també han lluït altres jugadors en aquest campionat. A més, si es miren les botes, aquestes no mostren realment la bandera LGTBI, ja que no inclouen ni els mateixos colors ni en el mateix ordre. Adidas no s'ha pronunciat públicament sobre aquest disseny.

Un model d'Adidas de la col·lecció AlRihla

Les botes que ha lluït Neuer en el debut de la selecció alemanya al Mundial de Qatar contra el Japó pertanyen a la col·lecció AlRihla, dissenyada per Adidas per la cita mundialista. Es tracta del model COPA, que presenta tres línies a la part del damunt de la bota amb un degradat dels colors groc, vermell, lila i blau. El mateix Neuer va compartir el 6 d'octubre una foto al seu Instagram amb aquest model.

Adidas ha confeccionat diferents models de botes per aquest Mundial i en totes elles apareixen franges dels colors que es podien veure a les de Neuer. La marca, que també ha dissenyat la pilota oficial de la competició, va compartir les imatges de les botes el 4 d'octubre i al cap de dos dies va publicar fotos de Pedri, jugador del Barça i de la selecció espanyola, amb les botes que avui ha lluït Neuer. Són les mateixes, per exemple, que també han utilitzat alguns dels seus companys. De fet, les samarretes amb les quals la selecció alemanya ha escalfat abans del partit contra el Japó també tenien aquestes tonalitats.

A les imatges oficials del partit que ha difós la FIFA, de la foto dels capitans amb els àrbitres i en una jugada d'atac del Japó, es pot veure de forma nítida que aquestes són les botes que porta Neuer.

No obstant això, els colors que apareixen a les botes no són els mateixos que la bandera LGTBI: l'ordre no coincideix i les botes no tenen color verd (que sí que apareix a la bandera) i sí que tenen blau cel (mentre que a la bandera només hi ha el blau marí).

Neuer i altres jugadors van portar aquest model amb el Bayern

El model que han lluït Neuer i alguns dels futbolistes alemanys no és únic del partit d'avui. Ni per a ell ni per als seus companys del Bayern de Munic. A més, hi ha hagut altres jugadors que el van lluir a Qatar abans que ell en el seu debut a la cita mundialista

Neuer les va portar, per exemple, en un partit del Bayern contra el Hoffenheim i en l'última jornada que l'equip bavarès va jugar a casa abans del Mundial. D'entre els seus companys, també han lluït aquest model, o un blau cel amb les mateixes franges de colors, Serge Gnabry, Benjamin Pavard o Sven Ulreich.

Així mateix, els alemanys no han estat els primers jugadors que porten aquest disseny d'Adidas a Qatar. Des que la competició va començar el diumenge, hi ha hagut altres futbolistes que han jugat amb les botes de la col·lecció AlRihla, la majoria amb el model amb el fons blau cel. Per exemple, Mohammed Al-Owais (de l'Aràbia Saudita), Grzegorz Krychowiak (de Polònia), Edson Álvarez (de Mèxic), Andreas Christensen (de Dinamarca), Ángel Di María (de l'Argentina), Abde Ez (del Marroc), Jackson Irvine (d'Austràlia), Romario Ibarria (de l'Equador), Luke Shaw (d'Anglaterra), Ehsan Hajsafi (de l'Iran), Denzel Dumfries (dels Països Baixos), Krepin Diatta (del Senegal), Kieffer Moore (de Gal·les) i Ali Abdi (de Tunísia). Per part de la selecció espanyola, les han lluït Pedri i Ferran Torres.

La prohibició de lluir el braçalet de “One Love”

Les fotografies de les botes de Neuer s'han viralitzat després que la FIFA assegurés que imposaria sancions esportives, inclosa la targeta groga, si els capitans de les seleccions portaven els braçalets de “One Love” al terreny de joc, cosa que va portar a renunciar a lluir-lo, com van denunciar les seleccions en un comunicat conjunt. Era una campanya que van començar els Països Baixos i a la qual es van sumar altres seleccions per donar suport al col·lectiu LGTBI davant les violacions de drets humans que pateixen al Qatar.

Davant aquesta prohibició de la FIFA, els jugadors del combinat alemany s'han tapat la boca amb la mà durant la fotografia de l'onze inicial. La Federació Alemanya de Futbol (DFB) ha lamentat la decisió de la FIFA: “Negar-nos el braçalet és el mateix que negar-nos la veu”. El president de la DFB, Bernd Neuendorf, havia sostingut el dia anterior que era “frustrant” i que es tractava d'un “fet sense precedents en la història d'un Mundial”.

Els jugadors sí que llueixen el braçalet de “No Discrimination” 

Al final, Neuer no ha vestit el braçalet de “One Love”, però sí que n'ha portat un amb el missatge de “No Discrimination”. De fet, l'àrbitre del partit ha revisat abans de començar el braçalet que portava el porter.

Es tracta d'una campanya oficial de la FIFA, que va anunciar el dilluns 21 de novembre que l'organisme havia decidit avançar la seva campanya “No Discrimination”, que havia de començar als quarts de final, “perquè els 32 capitans tinguin l'oportunitat de lluir aquest braçalet” durant el Mundial. L'organisme va apel·lar a l'article 13.8.1 del Reglament d'Equipament de la FIFA, que fixa que “el capità de cada equip portarà el braçalet de capità que subministri la FIFA”. El braçalet amb el lema “No Discrimination” és un dels quals proporciona la FIFA a les seleccions.

Tant és així que en els primers partits de la competició, ja s'havia pogut veure a alguns dels capitans lluir aquest missatge. És el cas, per exemple, de Harry Kane (d'Anglaterra), de Gareth Bale (de Gal·les), de Virgil van Dijk (dels Països Baixos) o de Simon Kjaer (de Dinamarca).

D'altra banda, la ministra d'esports d'Alemanya, Nancy Faeser, sí que ha lluït el braçalet amb l'arc de Sant Martí a la graderia de l'Estadi Internacional Khalifa, com es pot comprovar en una imatge difosa per l'Agència EFE.