Les vacunes redueixen la probabilitat de morir per Covid-19

Hi ha hagut quantitat de morts en residències de gent gran que ja s'havien vacunat

Les residències de la tercera edat han permès observar l'eficàcia de la campanya de vacunació amb les vacunes d'ARNm. Després de tres mesos d'observació, les dades van demostrar que la seva efectivitat ha estat del 71% davant de la infecció simptomàtica i asimptomàtica per SARS-CoV-2, del 88% en la prevenció d'hospitalitzacions i del 97% en evitar defuncions. Tot i això, és cert que, tal com insinua el documental, les vacunes no eviten la infecció i, en certs moments de la pandèmia, la quantitat de vacunats morts ha superat la de no vacunats. Però no és una qüestió d'efectivitat de la vacuna, sinó de simple estadística, com expliquem amb dades de Catalunya.

El nombre de persones vacunades i no vacunades que es troben hospitalitzades, ingressades a l'UCI i que han mort a causa de la covid-19 no es pot comparar de manera directa. "Per simple probabilitat, com més persones vacunades hi hagi en una població, més s'espera que la majoria d'infeccions i morts passin al grup de persones vacunades, comparat amb les no vacunades", perquè cap vacuna és eficaç al 100%, tal com explicava Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.

D'altra banda, ja al maig (tot just mig any després que comencés la campanya de vacunació a Espanya) hi havia estudis a la vida real que assenyalaven que, encara que en menor mesura, les vacunes eviten [també] la infecció sense símptomes.

Ara la situació ha canviat a causa de la variant òmicron —molt més transmissible que la delta—, però els informes passats presentats pel Ministeri de Sanitat han mostrat des del novembre del 2021, data en què a més van començar a diferenciar entre vacunats i no vacunats ( sobre el que parlem aquí), que la vacunació contribuïa a reduir la probabilitat de contagi, hospitalització i mort.

Els informes també mostraven una eficàcia similar a les dels assaigs clínics, segons assegurava Verificat Jorge Carrillo, vocal de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI).

L'autor de la declaració és, novament, Óscar Aguilera, esmentat anteriorment.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona