La portada antiga d”ABC’ amb unes declaracions sobre els catalans atribuïdes a Alejandro Lerroux és un muntatge

La portada original conté la fotografia de Lerroux sense cap frase afegida, segons es pot comprovar a través de l’hemeroteca digital del diari i tal com ha confirmat a Verificat l’equip d’arxiu del rotatiu.


Què s’ha dit?

Que una portada antiga del diari ‘ABC’ recull unes declaracions atribuïdes a Alejandro Lerroux en què l’expresident del Consell de Ministres a la Segona República afirma que “la gran fórmula per enfortir l’Espanya imperial és fer que els catalans es barallin entre ells”.

Què en sabem?

La imatge de la portada ha estat manipulada per afegir les declaracions. L’original, publicada el 2 d’abril del 1935, conté la fotografia de Lerroux sense cap frase afegida. A més, no hi ha proves fiables que el polític pronunciés aquestes paraules i els historiadors ho descarten.

Una publicació a Twitter ha compartit una suposada portada del diari ABC en què apareixen unes declaracions atribuïdes a Alejandro Lerroux, expresident del Consell de Ministres a la Segona República. "La gran fórmula per enfortir l'Espanya imperial és fer que els catalans es barallin entre ells, oblidin qui som l'enemic i reneguin de la seva catalanitat", va dir presumptament el polític espanyol, segons il·lustra la imatge de la portada que piula l'usuari. No és la primera vegada que aquesta suposada portada d'ABC es comparteix a les xarxes socials: hi ha publicacions similars des d'almenys el 2015.

És fake. La imatge ha estat manipulada per afegir les declaracions de Lerroux. La portada original conté la fotografia de Lerroux sense cap frase afegida, segons es pot comprovar a través de l'hemeroteca digital del diari i tal com ha confirmat a Verificat l'equip d'arxiu del rotatiu. A més, no hi ha proves fiables que el polític espanyol pronunciés aquestes paraules i els historiadors consultats per Verificat, entre els quals es troba el biògraf de Lerroux Roberto Villa, sostenen que és inversemblant que aquestes declaracions siguin de l'expresident del Consell de Ministres.

“Alejandro Lerroux: ‘La gran fórmula para fortalecer la España imperial es hacer que los catalanes se peleen entre ellos, olviden quiénes somos el enemigo y renieguen de su catalanidad’”

La portada ha estat manipulada i ABC no té registre de les declaracions

La suposada portada del diari ABC que circula a les xarxes socials amb unes declaracions sobre la població catalana atribuïdes a Alejandro Lerroux ha estat manipulada. La portada real, que va ser publicada el 2 d'abril de 1935 a l'edició de Sevilla del diari, no conté aquestes paraules, segons es pot comprovar a través de l'hemeroteca digital de l'ABC. Així ho ha corroborat a Verificat l'equip d'arxiu del diari. És a dir, les declaracions atribuïdes al polític espanyol s'han afegit posteriorment sobre la portada original manipulant-ne el contingut.

"La tipografia no es correspon amb la utilitzada per ABC i, a més, mai se superposaven sobre les imatges els titulars en aquella època", afegeixen des del rotatiu. L'equip d'arxiu d'ABC també detalla a Verificat que ells no han trobat a la seva base de dades "res semblant" a les declaracions atribuïdes a Alejandro Lerroux.

No hi ha proves fiables que Lerroux pronunciés aquestes paraules

"Com a biògraf de Lerroux, he llegit pràcticament tot el que va escriure, a més d'innombrables declaracions públiques, notes de premsa i articles seus, i no he vist mai aquesta oració, ni res que se li sembli mínimament", explica a Verificat Roberto Villa García, professor titular d'Història Política a la Universitat Rey Juan Carlos i autor del llibre Lerroux. La República liberal (Gota a gota, 2018). Villa afegeix que "la frase té una factura tan grollera, tan impròpia d'un pensament complex com el de Lerroux, que té tota la pinta de ser un ‘invent’ fabricat a Twitter".

Per la seva banda, Ángel Viñas Martín, catedràtic emèrit de la Universitat Complutense i historiador especialitzat a la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme, considera que és "totalment inversemblant" que Lerroux pronunciés les declaracions que se li atribueixen. "Això de l'‘Espanya imperial’ sona a procedència falangista o franquista dels primers anys quaranta […]. L'any 1935, no tindrien absolutament sentit", manifesta a Verificat.

En aquest mateix sentit, David Martínez Fiol, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, també sosté que són unes declaracions "totalment apòcrifes" atenent el context històric de l'època.

Diferents publicacions que no citen cap font fiable

Els primers resultats d'una cerca a Google de les declaracions atribuïdes a Lerroux indiquen que aquestes paraules no només han estat compartides a xarxes socials, sinó que també han estat publicades, per exemple, en una carta d'un lector publicada a La Vanguardia, en una columna d'opinió al diari Segre, en un article titulat "Commemorant la derrota d'Almansa" i en una recopilació de premsa de Crónica Global que reprodueix les paraules de Pilar Rahola publicades a La Vanguardia. Tanmateix, cap de les publicacions esmentades cita una font fiable on es pugui comprovar que Lerroux pronunciés realment aquestes paraules.

L'autor de l'article “Commemorant la derrota d'Almansa”, el catedràtic del departament de Química Física i Analítica de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana Josep Planelles, respon a Verificat que no recorda exactament on va llegir la frase, però creu que va ser a La Vanguardia. Una cerca a Google per comprovar les vegades en què les declaracions atribuïdes a Lerroux han estat publicades a la capçalera editada a Barcelona ens remet, de nou, a la carta del lector i a l'article de Pilar Rahola identificats a la primera cerca, els quals no aporten cap referència a la qual accedir per comprovar la seva veracitat.

Per la seva banda, a Segre, Pep Mòdol al·ludeix a unes declaracions d'una suposada entrevista a Lerroux publicada "en primera plana" a ABC "un mes de juliol dels anys trenta del segle passat", però ja hem assenyalat que el diari mai no va publicar aquestes paraules i que la portada estava manipulada.

Verificat tampoc no ha trobat cap publicació de caràcter acadèmic ni cap font primària o de caràcter oficial en què es faci referència a aquestes declaracions.