El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimecres al Congrés a petició pròpia per informar de la situació de la pandèmia a les portes del Nadal. Sánchez s’ha referit al Nadal com les “festes de l’afecte” per explicar que són importants també per a les persones que no són religioses i el líder del PP, Pablo Casado, ha considerat que estava negant el caràcter cristià del Nadal.
En concret, Casado li ha preguntat a Sánchez: “Tant els costa celebrar el Nadal que és el naixement de Jesús?”. I ha afegit: “En un país cristià, en una civilització occidental?”. Aquest fragment del debat ha començat a compartir-se a les xarxes amb comentaris tant a favor de les paraules de Casado com també qüestionant que Espanya pugui considerar-se un país cristià. És ENGANYÓS.
📺 TV en DIRECTO | Pablo Casado a Pedro Sánchez: "Ahora tenemos que felicitarle "las fiestas del afecto". ¿Tanto les cuesta celebrar la Navidad que es el nacimiento de Jesús? ¿En un país cristiano, en una civilización occidental?" https://t.co/0RYRkT5oJg pic.twitter.com/fZm3M0InDh
— EL PAÍS (@el_pais) December 16, 2020
Si bé Espanya és un país de tradició catòlica, com demostra el calendari festiu, des del punt de vista constitucional, l’estat espanyol no pot considerar-se un país cristià. Espanya és un estat aconfessional. L’article 16 de la Constitució Espanyola diu, textualment, que “cap confessió tindrà caràcter estatal”.
Pel que fa al sentiment religiós entre la població espanyola, segons el darrer baròmetre del CIS (novembre 2020), el 59,8% es declara catòlica (41% catòlica no practicant i 18,8 catòlica practicant). És més de la meitat de la ciutadania però si ho comparem amb el CIS de febrer de 1978, el primer cop que es preguntava sobre el sentiment religiós, veurem que el catolicisme està en clara regressió.
Fa 42 anys, el total de persones que es declarava catòlica era del 88% (67% catòlic practicant i 21% catòlic no practicant). Per tant, podem concloure que el catolicisme ha patit un retrocés de 28,2 punts percentuals. Entre els catòlics també apreciem que mentre el 1978 els practicants eren majoria, més d’un 76%, ara són poc més d’un 31,4% del total.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona