És fals que es facin servir xeringues sense agulla per fingir que es posa la vacuna contra la Covid-19

Es pretén fer creure que hi ha persones que fingeixen vacunar-se perquè es fan servir xeringues amb agulla retràctil, un mecanisme de seguretat per evitar punxades


En els darrers dies estan circulant per les xarxes socials alguns missatges que acusen a representants polítics i també a persones anònimes de fingir que es posen la vacuna contra la Covid-19. S’acompanyen de fotografies i vídeos en els quals la xeringa usada per administrar la vacuna sembla no tenir agulla i que es presenten com a prova del suposat engany. Això és FALS.

El dispositiu que apareix a les imatges és una xeringa amb agulla retràctil, en el qual l'agulla queda introduïda dins de la xeringa després de l’administració, com a mesura de seguretat. La imatge que circula utilitza una fotografia del governador de Buenos Aires, Axel Kicillof, el 29 de desembre, quan va vacunar-se amb la vacuna russa Sputnik V contra la Covid-19, com va anunciar al seu compte de Twitter.

En un vídeo amb imatges oficials del govern de la província de Buenos Aires publicat al diari Clarín, es veu el moment en què l'agulla li penetra el braç. En un altre missatge emès per la Casa Rosada, la residència del president de l'Argentina, es veuen altres imatges de la campanya de vacunació al país amb la mateixa xeringa que, efectivamente, porta una agulla.

En aquest vídeo de l’empresa VanishPoint es pot apreciar el funcionament d’aquesta tecnologia.

No és la primera vegada que es recorre a l’argument de les xeringues sense agulla per sembrar dubtes sobre el procés de vacunació contra la Covid-19. A finals de l’any passat, una publicació semblant que adjuntava un fragment d’un vídeo de la BBC News es va viralitzar ràpidament i va portar la cadena britànica a publicar un desmentiment.

La BBC explicava: “els missatges utilitzen imatges autèntiques que mostren els professionals sanitaris que utilitzen una xeringa de seguretat, en què l’agulla es retreu al cos del dispositiu després del seu ús. Les xeringues de seguretat s’utilitzen des de fa més d’una dècada. Protegeixen el personal mèdic i els pacients de lesions i infeccions”.

L’ús de les xeringues amb agulla retràctil no és una cosa nova. El 2010, el Consell Europeu de ministres de Treball i Afers Socials va aprovar una directiva que obliga als estats a promoure l’”ús adequat de dispositius mèdics que incorporin mecanismes de protecció contra instrumental tallant i punxant” per evitar punxades accidentals. Era una demanda del personal sanitari, especialment, per evitar contagis per VIH o Hepatitis com explicava, per exemple, El Periódico l’any 2008.