És fals que el terme ‘Black Friday’ provingui de la venda d’esclaus als Estats Units

És fals que el terme ‘Black Friday’ provingui de la venda d’esclaus als Estats Units


Als Estats Units és tradició començar les compres nadalenques l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies, quan les botigues i grans magatzems aprofiten per aplicar descomptes als seus productes per atraure la clientela. Com que el Dia d’Acció de Gràcies es celebra el quart dijous del mes de novembre, la gran jornada de descomptes sempre cau en divendres. Amb el pas del temps, aquest divendres s’ha passat a anomenar Black Friday (Divendres Negre). 

Hi ha diversos motius que expliquen per què s’utilitza aquest terme, però cap relacionat amb la venda d’esclaus negres als Estats Units, tal i com afirmen aquestes dues cadenes de Whatsapp.

L’afirmació d’aquestes dues cadenes és un llegenda urbana i és falsa.

La pràctica de botigues i grans magatzems d’aplicar descomptes als productes per iniciar la campanya nadalenca data de mitjans del segle XX, mentre que als Estats Units l’esclavitud es va abolir gairebé un segle abans, l’any 1865 (amendment XIII), durant el mandat d’Abraham Lincoln. 

Per altra banda, les persones que apareixen a la fotografia que il·lustra una de les cadenes no són esclaus negres a un mercat, sinó un grup d’aborígens australians encadenats fotografiat l’any 1905 pel diari australià Western Australian. La mateixa fotografia es va fer servir com a portada del llibre Every mother’s son is guilty, de Chris Owen, en el que s’explica l’abús policial al qual eren sotmeses les persones natives australianes a la regió de Kimberley a finals del segle XIX i principis del segle XX. 

Per què es diu Black Friday?

L’expressió Divendres Negre es va utilitzar per primera vegada l’any 1870 a un article del New York Times per referir-se a la crisi del preu de l’or iniciada el divendres 24 de setembre de 1869, que va esfondrar la borsa dels Estats Units, però no va ser fins a principis dels anys 50 que es va començar a utilitzar el terme per referir-se, concretament, al divendres posterior al Dia d’Acció de Gràcies. 

El mitjà de verificació nord americà Snopes explica que l’any 1951 alguns treballadors van començar a faltar a la feina l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies per poder tenir quatre dies de festa seguits. Com a excusa per faltar sense tenir permís de vacances deien als seus superiors que estaven malalts. Aquell divendres era un “black Friday” perquè la producció disminuïa considerablement a causa d’aquestes suposades malalties. 

Una altra hipòtesi és que l’origen d’aquesta nomenclatura rau en la policia de la ciutat de Filadèlfia: degut a que l’endemà d’Acció de Gràcies començaven les compres nadalenques i les botigues aplicaven els descomptes, el centre de la ciutat s’omplia de cotxes i de vianants. El fum dels vehicles, les grans aglomeracions i la densitat de persones al carrer provocaven un col·lapse difícil de redirigir i per això la la policia, durant els anys seixanta, es referia a aquell divendres com al “black Friday”.

Una última raó seria degut a que el divendres posterior al Dia d’Acció de Gràcies, amb l’inici de les compres nadalenques, els petits negocis que durant l’any havien tingut pèrdues començaven a obtenir beneficis, per la qual cosa passaven de tenir números vermells a tenir números negres.