El govern espanyol no va presentar els pressupostos al Congrés “en temps i forma”, com assegura la ministra Isabel Rodríguez

La portaveu de govern subratlla “l’esforç” d’haver presentat els pressupostos a temps, tot i que tant aquest any com l’anterior es va superar el límit fixat per la Constitució


Foto | Cafè d'Idees

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va afirmar en una entrevista al Cafè d’Idees de TVE Catalunya (al minut 16:34) que l’executiu de coalició de PSOE i Unides Podem ha portat els Pressupostos Generals de l’Estat al Congrés dels Diputats “en temps i forma”, igual que l’any passat i a diferència de “els últims exercicis de l’anterior executiu”. Rodríguez afegia que això permetria “tenir els comptes de l’estat aprovats abans que acabi l’any”.

És ENGANYÓS. La Constitució fixa que els Pressupostos s’han de presentar al Congrés abans de l’1 d’octubre, però la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, els va entregar el dia 13. L’any passat ho va fer el 28 d’octubre. Malgrat que el 2021 es van aprovar abans que acabés l’any, ni llavors ni ara el tràmit ha estat “en temps i forma” tal com fixa la Constitució.

Amb els anteriors governs del PP, els comptes van entrar a la cambra baixa dins del termini marcat a la Constitució en els quatre anys de majoria absoluta popular (de l’any 2012 a l’any 2015), tot i que és cert que ho van fer amb retard en els dos últims pressupostos que va aprovar el PP: els del 2018 i els del 2017, que es van presentar a l’abril del mateix any en què haurien d’haver entrat en vigor el gener. El setembre del 2016, quan havia de presentar els pressupostos de 2017, el govern de Rajoy estava en funcions.

"El Gobierno ha fet un esforç molt important per portar a la càmera en temps i forma uns Pressupostos. No venia sent habitual en els últims exercicis de l'anterior executiu. Aquest govern ho va fer l'any passat, ho hem tornat a fer ara"

Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial

Abans de l’1 d’octubre

L’article 134.3 de la Constitució estableix que el Govern ha de “presentar davant el Congrés dels Diputats els Pressupostos Generals de l’Estat almenys tres mesos abans de l’expiració dels de l’any anterior”. Això és abans de l’1 d’octubre, ja que els pressupostos tenen “caràcter anual” (com regula l’article 134.2 de la Constitució) i expiren el 31 de desembre, tal com confirmen des del gabinet de premsa del Congrés.

No obstant això, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va portar els Pressupostos del 2022 al Congrés el 13 d’octubre, uns dies més tard del termini que fixa la Constitució. L’any passat, l’Executiu de coalició tampoc va complir el límit i va registrar els PGE al Congrés el 28 d’octubre.

Com es regula a l’article 36.5 de Llei General Pressupostària i a l’article 5 de la Llei del Gobierno, el Projecte de Pressupostos ha de ser primer aprovat al Consell de Ministres a instàncies del Ministeri d’Hisenda. Aquest any els comptes públics van tenir llum verda en un Consell de Ministres extraordinari celebrat el dijous 7 d’octubre i l’any passat, el dimarts 27 doctubre.

Després de la publicació d'aquesta verificació, el departament de premsa del Ministeri va explicar a Verificat que les declaracions de la ministra eren una "valoració política" i va reiterar que el Govern espanyol té previst començar el 2022 amb es pressupostos aprovats.

Els del 2021, els primers comptes

Els Pressupostos del 2021 van ser els primers aprovats des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa. Aquells comptes, presentats al Congrés a finals d’octubre de l’any anterior, van ser aprovats a la cambra baixa el 3 de desembre i definitivament al Senat el 22. Es van publicar al Butlletí Oficial de l’Estat el 31 de desembre i van entrar en vigor l’1 de gener, cosa que no passava des del 2016.

Després de la moció de censura a Mariano Rajoy el juny del 2018, els primers comptes que va elaborar el PSOE van ser els PGE del 2019. L’executiu els va presentar al Congrés el 14 de gener del 2019 (fora del termini que marca la Constitució), però no van superar el tràmit d’esmenes a la totalitat i van ser retornats al govern espanyol. Això va portar a Pedro Sánchez a avançar les eleccions a l’abril del 2019. En aquell cas, la Cambra va aprovar les esmenes de devolució presentades pel PP, Ciutadans, Esquerra Republicana, el PDeCAT, Coalició Canària i Foro Astúries.

L’octubre del 2019, quan s’haguessin hagut de presentar els pressupostos per al 2020, el govern espanyol estava en funcions a les portes de la campanya electoral dels comicis del 10 de novembre i no va poder presentar uns nous pressupostos. L’article 21 de la Llei del Gobierno fixa que un executiu en funcions no pot “aprovar el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat”.

Així doncs, el 2020 els comptes també es van prorrogar i el govern de coalició de PSOE i Unides Podem governar en 2020 amb els pressupostos elaborats per Cristóbal Montoro el 2018.

Dos anys de governs del PP amb els comptes aprovats tard

En les seves declaracions a TVE Catalunya, la ministra Isabel Rodríguez també va assegurar que “en els últims exercicis de l’anterior executiu” no era habitual que els PGE es registressin al Congrés “en temps i forma”. La seva afirmació és correcta, tenint en compte que Rodríguez especifica que els retards es van produir en els últims anys del govern de Mariano Rajoy, que es va iniciar després de la seva investidura el 29 d’octubre del 2016. El PP va aconseguir aprovar dos pressupostos i tots dos es van presentar al Congrés més enllà del 30 de setembre.

En el primer cas, els PGE del 2017 van entrar al Congrés el 4 d’abril del 2017 i, per tant, l’any va començar amb els comptes de l’any anterior prorrogats (així ho preveu l’article 134.4 de la Constitució). L’octubre de 2016, quan s’haurien d’haver registrat, el Govern estava en funcions des del desembre del 2015 i no podia aprovar un Projecte de Pressupostos.

L’any següent, els comptes també van entrar tard a la cambra baixa: el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, els va entregar el 3 d’abril del 2018.

Pressupostos dins del termini amb la majoria absoluta del PP

Durant el primer mandat de Mariano Rajoy, quan el PP va governar amb majoria absoluta després de les eleccions generals del novembre del 2011, el PP va presentar els pressupostos sempre dins el termini que fixa la Constitució i el Congrés els va aprovar abans de l’1 de gener de l’any en qüestió.

El 2012, per als PGE del 2013, Cristóbal Montoro va lliurar el Projecte de Pressupostos al Congrés el 29 de setembre, dos dies abans del límit. Els comptes van ser aprovats definitivament el 20 de desembre. En els dos anys següents, tant el 2013 (els PGE de 2014) com el 2014 (els PGE de 2015), els comptes van entrar al Congrés el 30 de setembre.

Finalment, el 2015, el govern espanyol va registrar els comptes públics pel 2016 el 4 d’agost, una tramitació que es va fer amb molta antelació per aconseguir aprovar els pressupostos abans de la dissolució de Congrés, que es va produir el 27 d’octubre per la finalització de la legislatura. Amb el Congrés dissolt, queden “caducats tots els assumptes pendents d’examen i resolució per la Cambra”, cosa que impedeix que es puguin aprovar uns pressupostos, com fixa l’article 207 del Reglament del Congrés.

Els comptes per al 2016 van ser aprovats per la cambra baixa el 16 de setembre, el Senat va introduir modificacions posteriorment i el Congrés els va validar definitivament el 20 d’octubre, una setmana abans de la dissolució de les cambres. Es van publicar al BOE el 30 d’octubre.

ACTUALITZACIÓ: Aquesta verificació es va actualitzar el 20 d'octure del 2021 per introduir la versió del Ministeri, que fins a aquell moment no havia respost a la petició d'informació de Verificat.