Ens contacta una persona afectada per l’estafa del fals suport tècnic de Microsoft. Ens explica que li va trucar una persona fent-se passar per tècnic d’aquesta companyia informàtica i que, amb el pretext d’arreglar-li l’ordinador que suposadament tenia hackejat, va aconseguir que li donés el número de compte corrent per apropiar-se dels seus diners.
Detectem 10 casos d'una estafa comesa per falsos tècnics de @Microsoft que defrauden més de 6.000 € a les víctimes. Vols saber com actuen? pic.twitter.com/fWdYvqiclZ
— Mossos (@mossos) October 12, 2016
Des de Verificat, hem comprovat que, efectivament, el fals suport tècnic de Microsoft és una modalitat d’estafa coneguda pels Mossos d’Esquadra, com expliquen al seu web.
El 2016, ja informaven, a través de Twitter, de 10 casos d’aquesta modalitat d’estafa per un valor de més de 6.000 euros i publicaven un vídeo per sensibilitzar la població que han seguit compartint periòdicament des d’aleshores.
A nivell de tot l’Estat, la Guàrdia Civil també alerta d’aquest tipus d’estafa a través de Twitter:
¿Te han llamado de un "supuesto servicio técnico" sin que lo hayas solicitado diciendo que tienes un virus en el ordenador?
— Guardia Civil 🇪🇸 (@guardiacivil) October 30, 2020
Desconfía el PC puede acabar bloqueado. No descargues el software de control remoto sin antes haber comprobado su identidad. ➕👇https://t.co/FxMKrRN0wa pic.twitter.com/Y9MiUNRI49
Al web de Mossos d’Esquadra, s’explica en què consisteix l’estafa del fals suport tècnic de Microsoft i quins objectius persegueix:
“Rebeu una trucada o un missatge -de text o per correu electrònic- d'algú que simula ser del servei de suport tècnic de Microsoft o d'una empresa de seguretat informàtica.”
“L’objectiu final és aconseguir, mitjançant l’estafa, diners de les víctimes; o accés a la informació que hi ha dins de l'ordinador, com ara documents, fotografies, o les contrasenyes que hi tenim emmagatzemades.”
Mossos d’Esquadra també expliquen que hi ha diversos indicadors que ens poden ajudar a identificar un frau:
- Us sol·liciten les claus i altres dades d'accés al vostre ordinador.
- Sovint us donen excusa relacionada amb problemes tècnics o de seguretat i us demanen que faciliteu les vostres dades.
- Us indiquen que heu de fer un pagament per resoldre el problema.
- Sol·liciten que realitzeu alguna acció amb urgència.
- Penseu que moltes empreses no es posen en contacte amb les persones usuàries excepte en el cas que aquestes ho hagin sol·licitat.
- El web de Microsoft informa que els missatges d'error i d'avís de Microsoft no inclouen mai números de telèfon.
Des de Mossos d’Esquadra recomanen no facilitar mai les claus d’accés a ningú sense verificar que la persona que ens ha contactat ho fa des de l’empresa on diu treballar.
També aconsellen que, en cas que hàgim estat víctimes d’una denúncia d’aquest tipus, aportem una captura de pantalla de la plana web que suplanta l'empresa (adreça URL) i no esborrem el correu electrònic de la nostra bústia.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona