El diputat de la CUP Pau Juvillà sí que va votar al ple del Parlament del 17 de desembre

El diputat de la CUP va votar a favor tant de l’alteració de l’ordre del dia com del dictamen que ratificava la seva condició de diputat. Juvillà no va votar el 25 de gener, quan el ple va aprovar presentar un recurs al Suprem


Foto | RAC1

Què s’ha dit?

Laura Borràs va afirmar que Pau Juvillà no va votar el dictamen sobre la seva condició de diputat al ple del Parlament del 17 de desembre i que va ser ella qui va demanar la modificació de l’ordre del dia.

Què en sabem?

Juvillà sí que va votar al ple del 17 de desembre a favor del dictamen que va ratificar que continuava sent diputat i va ser la CUP qui va tenir la iniciativa de modificar l’ordre del dia. El gabinet de Borràs reconeix que la presidenta es va confondre amb el ple del 25 de gener.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, va assegurar en una entrevista a El Món a RAC1 (al minut 7:47 i al minut 11:29) que el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, no va votar el dictamen sobre la seva condició de diputat al ple del Parlament del 17 de desembre.

Aquesta és una idea que han repetit altres diputats de Junts per Catalunya els darrers dies. A la seva entrevista a RAC1, Borràs va afegir que ella mateixa va demanar la modificació de l'ordre del dia per votar el dictamen.

És FALS. Pau Juvillà va votar al ple del 17 de desembre a favor del dictamen que va ratificar que no existia cap circumstància que afectés la seva condició de diputat. Així es pot corroborar al vídeo de la sessió (al minut 1:50:03).

Aquell dia va ser la CUP, i no la presidenta Borràs, qui va tenir la iniciativa de modificar l'ordre del dia. El gabinet de Borràs reconeix a Verificat que la presidenta es va equivocar i es va confondre amb el ple del 25 de gener, en el qual Juvillà no va votar i l'ordre del dia es va modificar a instàncies de Borràs.

“[El 17 de desembre] Pau Juvillà és al ple, és convocat, i no vota perquè sap perfectament que el seu vot hauria adulterat el resultat d'aquesta votació”

Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya

Des de les files de Junts per Catalunya (la formació de Borràs) també s'ha afirmat erròniament que Juvillà no va votar el 17 de desembre. La portaveu del partit, Elsa Artadi, va parlar en roda de premsa el dilluns 7 (al minut 16:50) i, preguntada pel fet que Juvillà no pogués votar al ple del 3 de febrer, es va referir als “precedents clars del mateix cas del mateix diputat el [dia] 17 i el [dia] 25”. Jaume Alonso-Cuevillas, diputat al Parlament, també havia afirmat en una entrevista a l'Aquí, Cuní de SER Catalunya el divendres 4 (al minut 13:31 i 14:40) que “Pau Juvillà ja no va votar al ple del 17 de desembre”.

Juvillà sí que va votar el 17 de desembre

El ple del Parlament del 17 de desembre va votar i va aprovar el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats sobre la situació de compatibilitat o d'incompatibilitat de Pau Juvillà. El text assegurava que no concorria “cap causa d'incompatibilitat en el diputat Pau Juvillà” ni cap altra circumstància que afectés “la seva condició de diputat del Parlament de Catalunya”.

En aquell cas, com es pot comprovar al vídeo de la sessió, Juvillà va votar tant a favor de modificar l'ordre del dia per afegir la votació del dictamen (al minut 1:46:06) com a favor del mateix dictamen (al minut 1:50:03). Al recompte de les dues votacions s'aprecia clarament que el cercle de l'escó de Juvillà, el primer dels de la Mesa començant per l'esquerra, apareix de color verd confirmant que el seu vot ha estat afirmatiu. A més, l'assessora de Juvillà, Maria Sirvent, va publicar un tuit fa uns dies amb la foto de la votació per demostrar que Juvillà sí que havia votat.

Contactat per Verificat, el gabinet de premsa de Laura Borràs reconeix que va ser la presidenta qui es va equivocar en declarar que Juvillà no havia votat, i que va ser un error per part seva. Borràs estava convençuda que Juvillà no havia votat, però estava pensant en la votació del 25 de gener, quan el diputat, encara que estava present al ple, no va participar en la votació per aprovar interposar davant del Suprem un recurs amb mesures cautelars contra la retirada del seu escó. Les mateixes fonts afegeixen que el 17 de desembre encara no hi havia cap requeriment de la JEC, cosa que sí que hi havia el 25 de gener.

Juvillà no va votar el 25 de gener

Un mes després, el 25 de gener, el ple del Parlament va votar i va aprovar interposar davant del Tribunal Suprem un recurs amb mesures cautelars contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar l'escó a Pau Juvillà.

En aquest cas, en efecte, Juvillà no va votar. Al vídeo de la sessió, es veu com no va emetre vot ni sobre l'alteració de l'ordre del dia per incloure aquest punt (al minut 39:23) ni sobre el fet de presentar un recurs al Suprem (al minut 55:49). Quan es fa el recompte de la votació, el cercle de l'escó Juvillà apareix de color gris, a diferència del dels diputats que sí que van votar (verd pel vot a favor, vermell pel vot en contra i groc per l'abstenció). A més, aquell dia l'equip de premsa de la CUP va informar els periodistes que Pau Juvillà no votava aquest punt.

La CUP va demanar alterar l'ordre del dia

En les seves paraules a RAC1, Borràs també afirmava que el 17 de desembre ella mateixa havia arrencat el ple demanant una modificació de l'ordre del dia i instant a la votació d'aquest dictamen. També és FALS. La CUP va demanar inicialment la modificació de l'ordre del dia al ple del dia 17 de desembre. Sí que va ser Borràs qui ho va sol·licitar el 25 de gener.

En el primer cas, va ser la portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, qui va sol·licitar inicialment la modificació de l'ordre del dia després de més d'una hora i mitja de ple. Així es pot veure al Diari de Sessions del Parlament (a la pàgina 23) i al vídeo de la sessió (al minut 1:42:39): “Sí, senyora Reguant, per què em demana la paraula?”.

Reguant ho va demanar en virtut de l'article 83.3 del Reglament del Parlament, que fixa que l'ordre del dia “pot ser alterat si aquest ho acorda, a proposta del president o a petició de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels membres”. En aquesta ocasió, Marta Vilalta (ERC) i Josep Rius (JxCat) es van sumar a la petició d'incorporar aquest nou punt, que es va sotmetre a votació del Ple i va ser aprovada.

Sí que va ser al ple del 25 de gener en el qual la presidenta Laura Borràs va proposar just a l'inici de la sessió l'alteració de l'ordre del dia: “Proposo, en funció de les atribucions que em confereix com a presidenta l'article 83.3 del Reglament del Parlament de Catalunya, l'alteració de l'ordre del dia”. Així consta al Diari de Sessions del Parlament (a la pàgina 5) i al vídeo de la sessió (al minut 13:55).

En aquest cas, s'havia anunciat que es proposaria la modificació de l'ordre del dia, però el punt no figurava ni a l'ordre del dia disponible al web de la Cambra, que s'havia aprovat per la Mesa, ni al dossier del ple.

D'on ve la discussió?

La discussió sobre si Juvillà va votar o no el dia 17 de desembre va aparèixer després que al ple del passat 3 de febrer, en el qual es va votar i va aprovar un segon dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats sobre la condició de diputat de Pau Juvillà, la presidenta Laura Borràs informés que la delegació de vot de Juvillà no constava a les delegacions de vot que s'havien acceptat.

Borràs va argumentar que s'havia decidit “en virtut de l'article 16.1 del Reglament del Parlament de Catalunya” i justificava que era “imprescindible que la nitidesa i la claredat de la votació” no quedés “contaminada per un conflicte d'interessos”. Aquest va ser el mateix argument que van emprar Borràs a RAC1 i Jaume Alonso-Cuevillas a l'Aquí, Cuní, afirmant erròniament que Juvillà no havia votat el 17 de desembre.

Es tracta de l'article 16.1 del Reglament del Parlament, que fixa que “hi ha conflicte d'interessos quan un diputat té un interès personal directe o indirecte que pot influir de manera inadequada en el compliment dels seus deures com a diputat de manera íntegra”.