No hi ha proves que l’Ajuntament de Barcelona pagués 300.000 euros perquè la selecció espanyola jugués a l’estadi de l’Espanyol

Ni la Federació Espanyola de Futbol ni la Catalana ni l’Ajuntament de Cornellà aclareixen qui va assumir el cost del partit


Què s’ha dit?

L’Ajuntament de Barcelona va pagar 300.000 euros perquè la selecció espanyola masculina de futbol jugués el partit amistós contra Albània del passat dissabte 26 de març al RCDE Stadium, l’estadi del RCD Espanyol, a Cornellà de Llobregat (Barcelona).

Què en sabem?

L’Ajuntament de Barcelona desmenteix que hagi pagat perquè la selecció espanyola jugués a Cornellà i el periodista que ho va afirmar ha rectificat. L’Espanyol també nega que pagués aquesta quantitat. La RFEF va publicar una oferta perquè tota administració o entitat interessada a albergar un amistós de la selecció ho pogués fer pagant 300.000 euros més IVA. Ni la RFEF ni la Federació Catalana de Futbol ni l’Ajuntament de Cornellà han respost a Verificat sobre qui va costejar el partit.

Ens pregunteu per un missatge viral a Twitter que afirma que l'Ajuntament de Barcelona va pagar 300.000 euros perquè la selecció espanyola masculina de futbol jugués el partit amistós contra Albània del passat dissabte 26 de març al RCDE Stadium, l'estadi del RCD Espanyol, a Cornellà de Llobregat (Barcelona). Una vinyeta en català compartida a Twitter també es fa ressò d'aquest missatge i una altra publicació assegura que, a més, el consistori va costejar l'estada de la selecció albanesa. Això és el que sabem.

L'Ajuntament de Barcelona desmenteix que hagi pagat perquè la selecció espanyola jugués al camp de l'Espanyol i el periodista que ho va afirmar en un article ha reconegut que es va equivocar. El RCD Espanyol també nega que pagués aquesta quantitat. La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va publicar una oferta perquè tota administració o entitat interessada a albergar un amistós de la selecció ho pogués fer pagant 300.000 euros més IVA, però la resolució del concurs no ha estat publicada. Ni la RFEF ni la Federació Catalana de Futbol ni l'Ajuntament de Cornellà han respost Verificat sobre qui va costejar el partit.

El contingut es difon malgrat la rectificació

Els missatges que estem verificant sorgeixen després d'un article que va publicar el periodista Marc Menchén al diari esportiu Sport on assegurava que l'Ajuntament de Barcelona havia pagat per l'amistós entre Espanya i Albània. L'endemà, el mateix periodista va reconèixer que s'havia equivocat i va modificar l'article. Ara bé, la desinformació va continuar circulant i es van viralitzar tuits publicats després de la rectificació. "Aquest finde vaig patinar i demano disculpes. En el cas del partit de la Selecció, la factura l’ha assumit l’Espanyol i no l’Ajuntament de Barcelona com es donava a entendre a l’article", va assenyalar Menchén a Twitter.

Tot i això, el departament de premsa del RCD Espanyol també afirma que "és completament fals" que el club perico hagi pagat 300.000 euros perquè la selecció jugués l'amistós contra Albània al seu estadi. "L'Espanyol només va assumir el cost operatiu que suposa obrir el camp per un dia de partit normal. A canvi d'assumir aquest cost, la RFEF ens va cedir entrades", expliquen des del departament de premsa del club.

Per la seva banda, el gabinet de premsa de l'Ajuntament de Barcelona assegura a Verificat que "no és veritat" que el consistori pagués perquè el partit es disputés al RCDE Stadium i reitera que l'Ajuntament "no va pagar res per aquest partit".

D'on surten els 300.000 euros?

La Federació Espanyola treu a concurs a la seva pàgina web l'organització de partits perquè "tots aquells clubs, federacions autonòmiques, Ajuntaments, Diputacions, Comunitats Autònomes i/o entitats o empreses propietaris o cessionaris d'Estadis de futbol" que estiguin interessats a albergar amistosos de la selecció puguin fer-ho a canvi de pagar una quantitat econòmica i complir una sèrie de requisits, com consta a l'oferta que va publicar la RFEF per als últims dos amistosos de la selecció.

En aquest cas, l'oferta era per acollir a finals de març “un o dos partits amistosos de la Selecció Espanyola Absoluta Masculina de preparació per al Mundial de Qatar 2022” a canvi d'un cànon de 300.000 euros més IVA. Entre les condicions per la concessió del concurs, també hi havia, efectivament, l'obligació de costejar l'estada de la delegació visitant. Tot i això, a l'apartat de "concursos resolts" de la pàgina web de la RFEF, la resolució de l'oferta no ha estat publicada.

Els detalls de l'oferta

L'oferta de la federació detalla, a més, les dates en què tindran lloc els partits, la classificació dels adversaris dins del rànquing FIFA i les característiques que han de complir els estadis, així com els requisits que han de complir i les despeses que han d'assumir els amfitrions dels amistosos. La RFEF, per la seva part, es compromet a assumir fins a 50.000 euros de les despeses i compensar l'organitzador del partit si l'aforament del camp baixa dels 30.000 espectadors.

El document del concurs que es va publicar no precisava els països contra els quals jugaria Espanya, però assenyalava que serien dues seleccions classificades "entre les primeres 40 i 70 al rànquing FIFA". Finalment, els amistosos de preparació per al Mundial de Qatar del mes de març del 2022 han correspost als enfrontaments davant Albània, que es va jugar a Cornellà el 26 de març, i Islàndia, celebrat a La Corunya el 29 de març.

La Federació Catalana i la RFEF no responen

Verificat ha contactat en reiterades ocasions amb la Federació Catalana de Futbol (FCF) i amb la Reial Federació Espanyola de Futbol per preguntar-los quina entitat, administració o federació ha costejat el partit, així com per conèixer els detalls de l'organització de l'amistós, però cap de les dues federacions ha respost.

Joan Soteras, president de la FCF, va afirmar el 18 de gener de 2022 en una entrevista al programa Què t'hi Jugues! de SER Catalunya que la petició que la selecció espanyola masculina de futbol jugués un partit a Catalunya era una petició que el RCD Espanyol havia fet a través de la FCF.

La petició "és una reivindicació de l'Espanyol de fa un parell d'anys, bastant abans del covid", va assenyalar a l'entrevista. Soteras va relatar que ara la petició s'havia fet a través de la Federació Catalana de Futbol, que ho va demanar a l'espanyola i que va ser aquesta la que va acabar prenent la decisió.

El president de la FCF també va assegurar que ara "tothom ha cregut oportú que era bo que es vingués la selecció espanyola a Catalunya". "Després d'haver parlat jo amb l'Ajuntament de Cornellà i d'haver parlat amb l'Espanyol […], si no passa res, doncs es jugarà aquest partit al RCDE Stadium", va afegir Soteras (l'entrevista va ser dos mesos abans del partit).

L'Ajuntament de Cornellà ni confirma ni desmenteix

En resposta a Verificat, el departament de premsa de l'Ajuntament de Cornellà explica que "és veritat que aquest Nadal el president de la Federació Catalana va estar parlant amb l'ajuntament". "Li vam traslladar el nostre interès i suport, l'ajuntament també es va posar en contacte amb el Ministeri per comunicar el nostre suport", afirmen.

El departament de premsa també confirma que el consistori "fa anys ja havia sol·licitat a la Federació Espanyola la celebració d'un partit de la selecció". Tot i això, en ser preguntats en dues ocasions per qui va assumir el cost d'aquest partit, no responen.