Catalunya no té el 46% de les filials estrangeres registrades a Espanya, com diu Joan Canadell

El diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell va dir que Catalunya concentra el 46% de les multinacionals amb presència a l’Estat espanyol, però aquesta dada és del 2014 i fa referència a empreses amb almenys una seu a Catalunya. Segons l’INE a Catalunya hi ha el 30% de filials estrangeres d’Espanya.


Parlament de Catalunya

El diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell va dir en dos fils de Twitter el 10 i el 13 d’agost que Catalunya concentra el 46% de les multinacionals amb presència a l’Estat espanyol.

És una dada enganyosa, primer, perquè és antiga i, segon, perquè fa referència a empreses de capital estranger amb almenys una seu a Catalunya. L’informe al qual es refereix Canadell xifra en un 31% les empreses estrangeres que tenen la seva seu central espanyola a Catalunya i les últimes dades de l’INE, en un 30% les filials d’empreses amb capital estranger majoritari.

“Com Estat atraurem moltes més multinacionals (ara en CAT tenim el 46% de l'Estat)”

Joan Canadell, Junts per Catalunya

En el seu fil del 10 d'agost el diputat enllaçava un estudi de la universitat de negocis ESADE i al llibre que ell mateix va escriure i va publicar el 2015, Potencial d'estat: Catalunya, una força econòmica inimaginable (Nautilus). L'informe d’ESADE, de 2012, com afirma Canadell, sí que diu que Barcelona deixa d'atreure inversió estrangera pel fet de no ser la capital d'Espanya: “Els professionals consultats coincideixen a destacar que el fet que Barcelona no tingui atributs de capital d'estat li impedeix en gran mesura gaudir de l'efecte lobby propi de les capitals polítiques”. No obstant això, els autors de l'estudi d’ESADE no fan referència al 46% de filials estrangeres a Catalunya.

La redacció de Verificat s'ha posat en contacte amb el diputat per saber quina era la font a la qual es referia i la data exacta de la seva publicació, però en el moment de publicar aquesta notícia no havíem obtingut resposta.

Un estudi de 2014 parla del 46%

A la pàgina 154 del seu llibre, Canadell parla del futur potencial de l'economia en una suposada Catalunya independent i diu: “La clau, insisteixo, és que amb tota seguretat les prop de 7.000 multinacionals (suposen el 46% de les instal·lades a l'Estat espanyol) alemanyes, franceses, angleses, japoneses, americanes, entre altres, pressionaran als seus Estats perquè les seves empreses segueixin operant de manera normal i amb continuïtat”.

L'empresari català treia la xifra de les multinacionals de l'Estudi IESE, Foreign Direct Investment in Barcelona, publicat el desembre del 2014 per l'Ajuntament de Barcelona. L'informe indica que, segons dades de 2013, hi havia 7.000 empreses estrangeres amb seu a Espanya que tenien, almenys, una filial a Catalunya, la qual cosa suposava el 46% de totes les empreses estrangeres que operaven a Espanya. Això no significa que no tinguin seus també en altres comunitats autònomes.

Aquest mateix estudi reduïa fins al 31,6% les empreses estrangeres que tenien la seva seu principal a Catalunya. Aquest estudi no ha tornat a publicar-se des de llavors i no hem trobat dades recents sobre empreses estrangeres que tinguin almenys una filial a Catalunya.

Un concepte confós

Una multinacional és una empresa que opera en diferents països del món, segons explica l'economista i professora de la Universitat de Barcelona, Paloma Miravitlles, a Verificat. Però la definició pot variar molt. Una mateixa multinacional pot tenir la seu en un país i la filial productiva en un altre, com passa amb les empreses que estan molt diversificades, segons explica l'economista.

David Castells, doctor en economia per la Universitat de Barcelona i investigador, coincideix en declaracions a Verificat que les dades sobre la localització d'aquestes empreses i sobre la relació entre les filials no són clares. Per tant, parlar de multinacionals no és el mateix que parlar de filials, és a dir, companyies que depenen d'una empresa matriu.

Dades diferents per a un mateix concepte: INE i Acció

L'Institut Nacional d'Estadística (INE), que fa una actualització de les filials estrangeres registrades a Espanya, dóna una definició molt més restringida al concepte filial: “Empresa resident a Espanya que està controlada per una empresa estrangera”. És a dir, que l'empresa estrangera té més de la meitat dels vots dels accionistes, més de la meitat de les accions o sent les accions o els vots menors al 50%, continuen sent majors que les de tots els altres propietaris.

Segons aquests càlculs, el 2018 (últimes dades disponibles) hi havia 4.369 filials d'empreses estrangeres a Catalunya, la qual cosa suposa un 30,4% del total de filials estrangeres a Espanya, 14.361. El 2013, any al qual fa referència l'estudi que Canadell cita en el seu llibre, el nombre de filials a Catalunya era de 3.588 i suposava un 33% del total de filials presents a Espanya. Per tant, segons les dades de l'INE, el nombre de filials estrangeres a Catalunya ha augmentat, però la seva proporció respecte al total de filials a Espanya s'ha reduït lleugerament en els últims vuit anys.

Una altra entitat que recull dades sobre inversió estrangera a Catalunya és Acció, l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat, que entén el concepte “filial” de manera diferent i més àmplia. En el seu informe d'anàlisi empresarial inclouen filials d'empreses amb un 50% o més de capital estranger que tenen centres operatius a Catalunya, però que poden tenir la seu fiscal o social fora de la comunitat autònoma. La seva base de dades també té en compte oficines de representació i sucursals que, a diferència de les filials, no tenen entitat jurídica pròpia, i “qualsevol altre tipus d'implementació” de les empreses estrangeres a Catalunya.

Segons les últimes dades disponibles, el 2019 hi havia 8.908 filials d'empreses estrangeres, un 59% més que el 2013, quan hi havia 5.602 filials estrangeres. No obstant això, Acció no ofereix dades estatals i com utilitza una metodologia diferent de la de l'INE no podem comparar les dades amb la resta d'Espanya.

Aquesta verificació és fruit d'una col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir-ne la versió en castellà aquí.