Busca les 4 diferències entre aquesta cadena falsa de WhatsApp sobre la inseguretat a Barcelona i la notícia real

Busca les 4 diferències entre aquesta cadena falsa de WhatsApp sobre la inseguretat a Barcelona i la notícia real

Ens heu enviat una cadena de WhatsApp que assegura que el sindicat Comissions Obreres (CCOO) hauria denunciat la presència de policies camuflats a Barcelona que estarien cometent apunyalaments i robatoris a la ciutat. Tot, amb l’objectiu de “sembrar el caos” a la capital catalana i també de llençar el missatge que auqest suposat caos “el provoca el procés” independentista.

És FALS.

En realitat, aquesta cadena és un muntatge matusser d’aquesta notícia d’octubre del 2017 publicada al portal digital LaRepublica.cat que no té res a veure amb la inseguretat a Barcelona. 

La notícia real fa referència a una denúncia de la secció de CCOO a la seu de Televisió Espanyola (TVE) de Sant Cugat respecte a la presència de “policia camuflada” a la cadena setmanes després que s’hagués celebrat el referèndum de l’1 d’octubre. La denúncia original de CCOO és del 22 d’octubre de 2017.

La cadena de WhatsApp manipula diferents aspectes de la notícia original de LaRepublica.cat. 

Aquestes són les quatre principals diferències:

  • Esborra del títol la part referent a TVE perquè només quedi “CCOO denúncia la presència de ‘policia camuflada’”.
  • Al subtítol canvia que els agents porten “uns dies a les instal·lacions” de TVE, sobreposant-hi que porten uns “messos a Barcelona” (sic) amb una tipografia lleugerament diferent i amb faltes d’ortografia.
  • Esborra de l’avant-títol la referència a la data de la notícia, que diu que ha estat actualitzada el 22 d’octubre de 2017. En canvi, no suprimeix que és una notícia de la secció de “COMUNICACIÓ, un detall que també dóna pistes del muntatge tenint en compte que suposadament és una notícia sobre inseguretat.
  • Elimina el cos de la notícia i enganxa un requadre de text, amb faltes d’ortografia i visiblement diferent d’estil, que assegura que els agents apunyalen i roben per donar “mala imatge del nostre país”.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona