Aquesta imatge és del metro de Madrid i no té res a veure amb les elccions del 14F

Aquesta imatge és del metro de Madrid i no té res a veure amb les elccions del 14F

Des del dilluns 11 de gener s’ha viralitzat un tuit referent a la possibilitat que s’ajornin les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer, tema que està aixecant una gran polèmica degut a les altes xifres de contagi diàries i al risc de rebrot. "I ara digueu que suspendre les eleccions del 14F no seria una immensa presa de pel (un altra, vull dir)", diu el text que acompanya una foto d’un vagó del metro de Madrid molt ple. El missatge és ENGANYÓS perquè les eleccions del 14F són les de Catalunya i la imatge correspon a Madrid.

El Departament de Salut de la Generalitat va entregar fa un parell de dies als partits polítics un informe on assenyalava que el pic d’infeccions de la tercera onada arribarà als voltants del 29 de gener i que la màxima pressió a les UCIs es produirà pocs dies abans dels comicis

El tuit, que ja s’ha compartit més de 700 vegades i acumula més de 1.500 likes, va acompanyat d’una fotografia d’un vagó de metro replet de gent portant mascareta, denunciant que no es respecta la distància de seguretat. La imatge, però, no és el metro de Barcelona, tal i com dona a entendre el tuit. Els colors corporatius del transport públic barceloní (tant bus com metro) són el vermell i el blanc, mentre que en els del madrileny predomina el blau.

Al vagó de la fotografia es poden veure el tipus de portes i finestres amb cantons quadrats i tres línies blaves de diferent gruix i coincideix amb el setè model que apareix al recull de trens que ha utilitzat el metro de Madrid al llarg de la seva història. És el conegut com "metro ancho". La foto circula des de fa dos dies a Twitter i s’ha utilitzat per criticar les mesures contra la pandèmia.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona