Aquest vídeo de Frontex està gravat a Itàlia i no a Espanya

Aquest vídeo de Frontex està gravat a Itàlia i no a Espanya

Ens heu fet arribar un vídeo de l'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) on hi apareix un vaixell pesquer ple de persones migrants. L’àudio del vídeo, que està manipulat, diu que les imatges pertanyen a una operació que passa a aigües espanyoles. Les imatges són reals però els fets, que Frontex va titllar de "tràfic de persones", van succeir a Itàlia, per això les imatges són ENGANYOSES, però la locució que l'acompanya és FALSA.

"Com aprecieu a les imatges, venen en una barqueta molt còmodes i un cop que entren en aigües espanyoles, sentiu-me bé, espanyoles, és quan es posen a la barqueta tots junts per, més endavant, ser rescatats. Això és un negoci que està cofinanciat i promogut per l'estat espanyol i está cofinanciat i promogut per un ens supranacional anomenat George Soros"

El vídeo original, segons ha confirmat a Verificat el departament de premsa de Frontex, no té audio i va ser gravat el juny del 2019. “La setmana passada, Frontex va detectar un vaixell pesquer sospitós que s’apropava a una embarcació més petita (...) Frontex va continuar observant durant hores i, de cop, persones van començar a sortir de sota de la seva coberta. Un traficant de persones va saltar al vaixell animant un grup d’immigrants a seguir-lo”, diu una nota de premsa publicada el 24 de juny d’aquell any. Les imatges amb el so manipulat circulen des d'aquella època.

En total, 81 persones, sobretot provinents de Bangladesh, el Marroc i Líbia, van passar del vaixell gran al petit, segons l’organisme, i van adreçar-se a l’illa italiana de Lampedusa, una de les principals portes d’entrada a Europa des de Líbia.

Frontex té un pressupost anual dissenyat pel seu patronat, format per representants i caps de les agències de fronteres de tots països de la Unió Europea signataris dels tractats de Schengen (entre ells, Espanya), a més a més de Regne Unit, Noruega i Suïssa, segons publica el seu web. El pressupost és presentat a la Comissió Europea i aprovat pel Parlament Europeu i no hi ha proves que el mecenes George Soros o la Open Society Foundations de la qual és propietari hagin fet cap aportació econòmica o hagin promogut aquesta operació fronterera europea.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona