A Espanya no hi ha hagut menys morts el 2020 que el 2019

A Espanya no hi ha hagut menys morts el 2020 que el 2019

Ens heu fet arribar una captura de pantalla de l’Índex Nacional de Defuncions espanyol on aquest 2020 es registren 328.499 morts (a 20 de novembre), davant els 416.637 del 2019 (a la mateixa data) acompanyat de la frase “nunca hubo pandemia”. És FALS. Les dades són correctes d’acord amb aquest registre, que no és oficial, sinó una guia desactualitzada que utilitzen diversos ministeris, però a Espanya hi ha hagut més morts aquest any que en els anys anteriors i la pandèmia és una realitat reconeguda per totes les autoritats sanitàries. 

Les dades oficials de defuncions, registrades per l’Institut Nacional d’Estadística, demostren que el 2020 a Espanya han mort 423.790 persones, 66.852 més que el 2019 (en ambdós casos, a la setmana 45 i segons les estimacions oficials). Com demostra l’Institut de Salut Carlos III, del Ministeri de Sanitat, els morts a Espanya han estat durant dos moments del 2020 molt per sobre de la corba esperada, que es calcula amb base a les morts dels anys anteriors. Al gràfic es pot apreciar l’impacte de les dues onades de SARS-CoV-2, en concret, entre el 10 de març i el 9 de maig i entre el 20 de juliol i el 23 de novembre, amb un excés de 44.593 defuncions (66,9%) i 22.012 (17,3%), respectivament. Durant el 2019, d’altra banda, les defuncions registrades coincideixen amb les esperades. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la pandèmia l’11 de març del 2020 i durant tot aquest any, els governs de desenes de països han pres mesures per intentar frenar els contagis per coronavirus.

Què és l’Índex Nacional de Defuncions?

El missatge que ens heu fet arribar i que s’utilitza des de fa setmanes per negar la pandèmia utilitza unes dades anomenades Índex Nacional de Defuncions, un registre de referència intern de l’administració al qual les defuncions no s’hi actualitzen de manera automàtica, sinó de manera progressiva al llarg dels mesos, segons ha explicat a Verificat el departament de premsa del Ministeri de Sanitat.

La dada de registres de l’índex "és merament orientativa" i els seus usaris són, sobretot, investigadors clínics, però la xifra "en cap cas és una taula estadística de mortalitat i no té caràcter oficial".


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona