Programes educatius

Dissenyem productes pedagògics adaptats a diferents públics: periodistes en actiu, estudiants de segon cicle de l’ESO, cicles formatius, batxillerat i universitat, d’altres professionals o ciutadania en general.

Vols saber-ne més? Escriu-nos a [email protected]

Secundària

Universitats

Administració pública

Ciutadania

Secundària

La nostra proposta formativa a secundària consisteix en tres tallers que s’ajusten al currículum i les competències bàsiques del Departament d'Educació:

Desinformació i Generació Z

Estem construint una comunitat embrionària de fact-checkers de la generació Z. Una classe d’estudiants de l’escola Llor de Sant Boi de Llobregat està aprenent a detectar i verificar el contingut que circula a les seves xarxes i en poques setmanes començaran a construir un canal de Youtube i perfils a Instagram o TikTok per compartir les seves verificacions. 

Poc a poc, anirem portant la nostra metodologia a escoles de tota Catalunya, que rebran formació sobre com identificar i verificar la desinformació que els arriba i podran alimentar entre tots els canals de comunicació de la comunitat Gen Z. 

Vols que la teva escola sigui part d’aquest projecte?

Vull saber-ne més
Desinformació i Covid-19

Les xarxes socials són el principal canal de desinformació relacionada amb la pandèmia del coronavirus, els seus orígens, remeis i vacunes. L'objectiu d'aquest taller és dotar els estudiants d'eines amb les quals avaluar el contingut que els estudiants reben i oferir-los fonts amb què contrastar les informacions. 

Aquesta proposta fomenta la següent competència del currículum del Departament d’Educació: "Tenir un criteri propi que permeti dur a terme les accions necessàries i adequades tant en l’àmbit personal com en el social, valorant la veracitat científica de les informacions i superant les influències i pressions de l’entorn".

Vull saber-ne més
Propostes modulars per la teva escola

Construim tallers a mida per a la teva escola, i plantegem tallers temàtics que permeten als estudiants analitzar, per exemple, la relació entre desinformació i temàtiques socials com el canvi climàtic o les migracions.

L'objectiu d'aquests tallers és dotar els estudiants d'eines amb què avaluar aquest contingut que reben i oferir-los fonts amb què contrastar les informacions. Aquesta proposta fomenta la següent competència: "Tenir un criteri propi que permeti dur a terme les accions necessàries i adequades tant en l’àmbit personal com en el social, valorant la veracitat científica de les informacions i superant les influències i pressions de l’entorn".

Vull saber-ne més
secundària

Universitats

Disposem d’una proposta dissenyada per a la comunitat d’estudis superiors. El taller està pensat per ser integrat en qualsevol assignatura relacionada amb les ciències socials que analitzi el paper de la informació en les nostres societats, principalment en graus de Periodisme, però també Ciències Polítiques, Relacions Internacionals, Sociologia o Antropologia. És un curs per ser impartit en dues sessions de dues hores.

Per a les facultats de Periodisme disposem d’un curs que aborda més en profunditat el fenomen de la desinformació des de la teoria i la pràctica. És un curs pensat per a ser impartit en tres classes de dues hores cadascuna.

Hem treballat a la Universitat de Barcelona, Universitat Ramon Llull, Universitat de Vic i Universitat Internacional de Catalunya.

Vull saber-ne més
universitats

Administració pública

La proposta inicial de formació adreçada a institucions públiques, modificable segon les vosres exigencies, consta de dos tallers de tres hores eminentment pràctics. El primer té l'objectiu d'ensenyar a les administracions públiques a detectar la desinformació que els involucra a internet per poder verificar-la amb eines digitals. El segon servirà per aprendre a articular una resposta estratègica per protegir-se dels efectes de les informacions falses.

Les competències que s’adquireixen són:

 • Millorar la comprensió dels missatges en un entorn digital complex
 • Entrenar la mirada per detectar la desinformació
 • Reconèixer i emprar les eines necessàries per a verificar-la
 • Respondre davant d’informacions falses
 • Elaborar una estratègia per comunicar la versió verídica de la informació

Programa:

 1. Com detectar la desinformació a través del fact-checking (3 hores)
 • Metodologia de treball dels verificadors
 • Eines digitals per verificar imatges
 1. Com respondre davant d’informacions falses (3 hores)
 • Gestió de crisis
 • Comunicació reputacional
Vull saber-ne més
professionals

Ciutadania

Oferim un taller per centres cívics o associacions que constarà d’una part teòrica i d’una part pràctica dividida en sis sessions d’aproximadament dues hores cadascuna. Podem modificar la llargada del curs segons les vostres exigències.

Teoria

Consta de dues sessions per entendre com funciona la desinformació i per què tothom és vulnerable davant d'aquest fenòmen.

Ús crític de les xarxes

Quatre sessions en les que ensenyarem com reconèixer informació fiable a les xarxes, què compartir i què no, i com trobar fonts de qualitat a internet. Aquests petits hàbits i habilitats poden reduir dràsticament la desinformació que et creus o que dissemines.

Vull saber-ne més
ciutadania