Programes educatius

Dissenyem productes pedagògics adaptats a diferents públics: periodistes en actiu, estudiants de segon cicle de l’ESO, cicles formatius, batxillerat i universitat, d’altres professionals o ciutadania en general.

Vols saber-ne més? Escriu-nos a [email protected]

Secundària

Universitats

Administració pública

Ciutadania

Secundària

La nostra proposta formativa a secundària s’ajusta al currículum i les competències bàsiques del Departament d'Educació:

Desinformació i Generació Z

Estem construint una comunitat embrionària de fact-checkers de la generació Z. Una classe d’estudiants de l’escola Llor de Sant Boi de Llobregat està aprenent a detectar i verificar el contingut que circula a les seves xarxes i en poques setmanes començaran a construir un canal de Youtube i perfils a Instagram o TikTok per compartir les seves verificacions. 

Poc a poc, anirem portant la nostra metodologia a escoles de tota Catalunya, que rebran formació sobre com identificar i verificar la desinformació que els arriba i podran alimentar entre tots els canals de comunicació de la comunitat Gen Z. 

Vols que la teva escola sigui part d’aquest projecte?

Vull saber-ne més
Desfake

Estem construint una comunitat embrionària de fact-checkers de la generació Z. Una classe d’estudiants de l’escola Llor de Sant Boi de Llobregat està aprenent a detectar i verificar el contingut que circula a les seves xarxes i difonen les seves verificacions en aquest canal de Tik Tok. També els trobaràs a Instagram, You Tube i a la seva pàgina web. 

Vols formar part d’aquesta comunitat? Treballem per apropar la nostra metodologia a escoles d’arreu de Catalunya. El nostre objectiu és formar els joves de la generació Z perquè puguin identificar i verificar la desinformació i esdevinguin ciutadans que fan un consum informatiu responsable.

Vols que la teva escola sigui part d’aquesta comunitat?

Vull saber-ne més
Desinformació i Covid-19

Les xarxes socials són el principal canal de desinformació relacionada amb la pandèmia del coronavirus. L'objectiu d’aquesta proposta formativa és dotar els estudiants d'eines per avaluar la informació que reben i oferir-los fonts confiables per contrastar-la.

Aquest programa està dissenyant partint del mètode SIFT elaborat pel Mike Caulfield de la Washington State University de Vancouver.

Vull saber-ne més
Propostes modulars per la teva escola

Construim tallers a mida per a la teva escola, i plantegem tallers temàtics que permeten als estudiants analitzar, per exemple, la relació entre desinformació i temàtiques socials com el canvi climàtic o les migracions.

La nostra proposta formativa s’adapta a càpsules puntuals d’entre dues o quatre hores de durada, en què els estudiants fan una aproximació al fenomen de la desinformació i coneixen la metodologia de treball d’una plataforma de verificació, fins a un projecte trimestral en què capgirem l’aula i la convertim en una redacció de fact-checking.

També tenim propostes per als crèdits de síntesi i activitats extracurriculars.

Vols saber-ne més? 

Vull saber-ne més
secundària

Universitats

La nostra proposta formativa per a Universitats està pensada per ser integrar-se en qualsevol assignatura relacionada amb les ciències socials que estudiï el paper de la informació en les nostres societats, principalment, en graus de Periodisme, però també Ciències Polítiques, Comunicació Audiovisual, Publicitat i Màrqueting, Disseny, Relacions Internacionals, Sociologia o Antropologia. 

Hem preparat fins a set tallers d’una hora i mitja de durada cadascun en què els estudiants s’apropen al fenomen de la desinformació i les seves múltiples cares, s’introdueixen en les eines digitals que es fan servir en l'entorn professional per detectar-la i es familiaritzen amb la metodologia de treball d’un verificador avalat per la ICFN. 

Hem treballat a la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Vic i la Universitat Internacional de Catalunya.

Vols saber-ne més?

Vull saber-ne més
universitats

Administració pública i empreses

Aquesta proposta està enfocada per a tècnics de Comunicació i professionals de la informació que vulguin preparar-se per actuar contra una estratègia de desinformació. En el transcurs de les 6 hores de durada d’aquesta formació els assistents aprendran a:

  • Detectar campanyes de desinformació a les xarxes socials i els canals de missatgeria instantània que tenen com a objectiu les institucions públiques. 
  • Conèixer de primera mà les principals tècniques de fact-checking i eines digitals utilitzades per l’equip de treball de Verificat.
  • Construir i distribuir les respostes més idònies a les informacions falses. 
Vull saber-ne més
professionals

Ciutadania

Oferim un taller per centres cívics o associacions que constarà d’una part teòrica i d’una part pràctica dividida en sis sessions d’aproximadament dues hores cadascuna. Podem modificar la llargada del curs segons les vostres exigències.

Teoria

Consta de dues sessions per entendre com funciona la desinformació i per què tothom és vulnerable davant d'aquest fenòmen.

Ús crític de les xarxes

Quatre sessions en les que ensenyarem com reconèixer informació fiable a les xarxes, què compartir i què no, i com trobar fonts de qualitat a internet. Aquests petits hàbits i habilitats poden reduir dràsticament la desinformació que et creus o que dissemines.

Vull saber-ne més
ciutadania