Manual d’introducció al fact-checking

Verificat publica un manual pràctic pels estudiants de periodisme i els ciutadans que vulguin aprendre a verificar contingut digital

La desinformació és un repte global. Durant la matinada del 24 de febrer de 2022, Rússia va llançar una ofensiva militar a diversos punts d'Ucraïna i, en poques hores, es van difondre desenes de vídeos i imatges a través de les xarxes socials suposadament vinculats amb l'inici del conflicte militar. La majoria d’ells, no obstant això, no eren actuals, ni pertanyien al lloc assenyalat.

En un món envoltat de desinformació, la verificació és una eina fonamental. Tot i això, l'alfabetització mediàtica digital encara és molt escassa al nostre país. S'ensenya a produir i distribuir contingut a la web, però no a navegar a través d’internet. Com podem avaluar la informació que ens arriba a través de les xarxes socials i els canals de missatgeria instantània? Com podem actuar davant d'una informació que ens interpel·la però de la qual en desconeixem la fiabilitat?

Internet porta el problema, però també la solució. Hi ha moltes estratègies i eines que, si es fan servir correctament, poden acostar la ciutadania a l'origen d'una declaració o imatge en segons. Internet és alhora una de les màquines de propaganda més grans de la història i l'eina de verificació de dades més potent. Però si no s’aposta per una alfabetització mediàtica digital, algú s'estranyarà si la desinformació acaba guanyant?

Per això, Verificat, amb el suport de l'ambaixada dels Estats Units a Espanya, publica un manual eminentment pràctic perquè els estudiants de Periodisme, en particular, i la ciutadania, en general, aprenguin a verificar la informació que reben a través de les xarxes socials i els canals de missatgeria instantània.

La primera secció, titulada Context: Desinformació i mentides, és una aproximació històrica sobre com hem arribat fins aquí. Sosté que la desinformació ha existit sempre i és intrínseca de l'ésser humà, que necessita les ficcions compartides per viure en comunitat. Si bé la propaganda, les mentides i els rumors no són un fenomen nou, sí que ho són la quantitat, l'abast i la velocitat en què es propaguen arran de la irrupció d'internet, els canals de missatgeria instantània i les xarxes socials. Així com també és novetat la facilitat i l'aparença de confiança amb què es creen aquestes informacions falses gràcies a les eines digitals. Avui tenim més instruments que mai per produir i difondre mentides, manipular imatges i falsificar vídeos.

La segona secció, Habilitats de verificació a internet, és un manual pràctic que ensenya com avaluar la fiabilitat d'una pàgina web a través de la lectura lateral —l’estratègia emprada pels verificadors i avalada per un estudi de la Universitat de Stanford—, com arribar a l'origen d'un tuit, com fer una cerca inversa d'una imatge o un vídeo que s'ha fet viral, o com saber qui està al darrera d'un missatge determinat. També ensenya com trobar pàgines web que s'han eliminat, com treballar amb dades i fonts i com fer servir els cercadors en una investigació.

En definitiva, aquest llibre és un manual d'instruccions per llegir internet i lluitar contra la desinformació.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *