Com fer una cerca inversa d’imatges?

Com fer una cerca inversa d’imatges?

La informació falsa que rebem als nostres dispositius mòbils o ordinadors, generalment, va acompanyada d’imatges. Les imatges il·lustren la informació i aporten credibilitat a la notícia, però també són un recurs molt fàcil de modificar i descontextualitzar i, per tant, d'enganyar.

Per tal de saber com actuar davant d’una imatge que pensem que és falsa, cal saber com fer una cerca inversa d’imatges, és a dir, com verificar una imatge. Hi ha una gran quantitat d’eines digitals que ens permeten fer-ho, com ara Google Imatges, InVID, RevEye, TinEye, Reveal, etc.

De totes elles, en aquest article t’expliquem amb detall dues: Google Imatges, una eina bàsica per a qualsevol persona, i InVID, un recurs per a internautes més avançats.

Google Imatges

Google Imatges et permet fer una cerca inversa adjuntant la fotografia o introduïnt la URL de la imatge. Fent qualsevol d'aquestes dues opcions, el cercador t’indicarà una sèrie de resultats:

· Imatges similars

· Resultats de cerca d’objectes que surten a la imatge

· Llocs web que inclouen la imatge o una de similar

Imagina que t’arriba aquesta imatge a través de WhatsApp:

Com pots veure, a partir de la manera en què aquests dos sanitaris transporten el cos d’una persona aparentment morta per coronavirus, es posa en dubte l'existència de la pandèmia. Com actuaries davant d’aquesta fotografia? Per tal de verificar la imatge hauries de fer una cerca inversa seguint els següents passos:

1. Obrir el cercador Google Imatges

2. Clicar a “cercar per imatges”

3. Adjuntar la imatge directament des del dispositiu (cal que l’hagis descarregat abans) o enganxar la URL

4. Comprovar si la imatge ha estat utilitzada amb anterioritat, en quin context, o si alguna plataforma de verificació ja ha tractat el tema.

Fent la cerca inversa d'aquesta imatge veuràs que la fotografia formava part del banc d’imatges Getty Images, i que per tant, era una imatge de recurs que simulava una situació real. Aquest tipus fotografies ficcionades s’utilitzen recurrentment en els mitjans de comunicació i generalment són lliures de drets. A més la imatge va ser feta a Tailàndia i no a Espanya, com indiquen alguns dels missatges falsos virals.

InVID

Pels que volen anar un pas més enllà, InVID és una eina avançada de verificació desenvolupada en el marc del programa Horitzó Europeu 2020. Et recomanem fer-la servir a través de la seva extensió, de manera que el primer que hauries de fer és baixar-te-la. És totalment gratuïta i té diverses funcions:

· Obtenir informació contextual de vídeos de YouTube, Facebook i Twitter a través de la segmentació en fotogrames clau i l’extracció d’imatges.

· Fer una cerca inversa d’imatges a diverses plataformes de verificació a través d’un accés ràpid.

· Visionar metadades d’imatges en arxiu jpeg, i vídeos en format mp4/m4v o extrets de YouTube, Facebook i Twitter. Aquestes metadades permeten recuperar informació contextual, determinar la ubicació (si es detecta), identificar els comentaris més interessants, i comprovar si hi ha tuits al vídeo (només a YouTube).

· Fer una cerca avançada a Twitter per identificar paraules clau o hashtags en intervals de temps.

· Millorar i explorar fotogrames clau i imatges a través d’una lent d’augment per determinar paraules escrites, signes o bàners ocults.

· Comprovar els drets d’autor d’un vídeo a través d’InVID Rights Management.

· Aplicar filtres forenses a imatges en jpg o png per tal de detectar alteracions en el fitxer original.

Últimes hores!

3 de cada 4 joves no té la formació crítica per navegar a Internet de forma crítica. Hi volem posar solució.

Per això hem llançat un crowdfunding per desenvolupar la plataforma digital Desfake, per compartir eines educatives amb el professorat d'educació secundària.

La bona notícia: l'Ajuntament de Barcelona duplicarà cada aportació a la nostra campanya que, a més a més, desgrava de l'IRPF. És a dir, que amb una petita ajuda de part teva pots fer una enorme diferència.

Però hi ha més: com a recompenses oferim cursos individuals, o per a AFAs, o fins i tot pots regalar 4 hores de taller a un col·legi a Catalunya.

T'hi sumes?

Tens tota la informació aquí

logo escola

Dissenyem productes pedagògics adaptats a diferents públics.

Vols saber-ne més? Escriu-nos a [email protected]