El CEO situa JxCat més a l’esquerra que el PSC, com diu Borràs?

Els votants del PSC situen el seu partit més a l’esquerra que on els electors de JxCat col·loquen la seva formació i a les tres últimes enquestes del CEO els electors del PSC s’han autoubicat més a l’esquerra que els de JxCat


En una entrevista institucional a TV3 després de ser elegida presidenta del Parlament, Laura Borràs va afirmar (al minut 43:11) que, segons el CEO, Junts per Catalunya està més a l’esquerra que el PSC. És ENGANYÓS. Els votants del PSC situen el seu partit més a l’esquerra que on els electors de JxCat col·loquen la seva formació i a les tres últimes enquestes del CEO els electors del PSC s’han autoubicat més a l’esquerra que els de JxCat. L’afirmació és enganyosa perquè els votants de JxCat sí que consideren que la seva formació es troba més a l’esquerra que el PSC, però no és així en la mitjana de votants de tots els partits.

“Els nostres votants són els que ens ubiquen en aquest eix esquerra-dreta. Al CEO, apareixem més a l'esquerra que partits que tradicionalment s’anomenen d’esquerres com pot ser el PSC”

Laura Borràs, presidenta del Parlament

Les enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) pregunten habitualment sobre la ubicació dels enquestats i dels partits en l’eix esquerra-dreta (en una escala de 0 a 10 on 0 significa extrema esquerra i 10, extrema dreta) i permeten creuar les respostes amb la intenció de vot a les eleccions al Parlament per comprovar les diferències entre els votants dels diversos partits.

L’última vegada que el CEO va demanar als enquestats que ubiquessin els partits polítics en l’eix esquerra-dreta va ser a la segona onada del Baròmetre d’Opinió Política del 2020, publicada el 31 de juliol passat. Aleshores, els enquestats que deien que votarien el PSC situaven el PSC en un 4,22 i els que afirmaven que optarien per JxCat, col·locaven JxCat en un 4,67 (pàgines 210 i 211).

En aquest mateix sondeig, els votants de tots els partits menys els de Junts per Catalunya i els d’Esquerra situaven el PSC més a l’esquerra que JxCat. Els enquestats que afirmen que votaran JxCat ubiquen la seva formació en un 4,67 i el PSC en un 5,71. No obstant, de mitjana els enquestats de tots els partits situaven JuxCat en un 5,1 i PSC en un 4,96.

Des de l’aparició de JxCat al mapa polític, per les eleccions del 2017, el CEO ha preguntat en dues ocasions més sobre la ubicació de les formacions polítiques (en les segones onades del Baròmetre del 2019 i del 2018): en els dos casos el PSC queda més a l’esquerra que JxCat pels votants de cada opció. El 2019, les persones que responien que votarien al PSC el situaven en un 4 i els de JxCat, ubicaven la seva formació en un 4,66. Un any abans, la diferència era inferior: un 4,20 pel PSC i un 4,24 per JxCat.

Fins al juliol del 2020 JxCat existia només com a coalició electoral (on es va integrar el PDeCAT) per presentar-se a les eleccions catalanes del 21D i a les espanyoles de l’abril i el novembre del 2019. Va ser el 25 de juliol quan Junts per Catalunya va néixer com a partit. Igualment, setmanes abans Laura Borràs ja havia fet la comparació entre la ubicació de JxCat i el PSC i havia assegurat que la seva formació estava més a l’esquerra.

L’autoubicació dels votants

Una altra pregunta freqüent a les enquestes del CEO és sobre la ubicació del propi enquestat en l’eix esquerra-dreta. De fet, en la segona onada del Baròmetre del 2019, al juliol, els enquestats de Junts per Catalunya (4,03) sí que s’autoubicaven lleugerament a l’esquerra dels del PSC (4,06) en una escala del 0 al 10 (pàgina 209). Tanmateix, des d’aleshores, els enquestats que afirmaven que votarien el PSC s’han situat més a l’esquerra que els de Junts per Catalunya en les tres enquestes que ha fet el CEO.

L’últim sondeig, el preelectoral de les eleccions del 14F, no incloïa l’habitual pregunta sobre l’autoubicació ideològica en un eix del 0 al 10, però sí que preguntava per la definició dels enquestats entre l’extrema esquerra (= 1) i l’extrema dreta (= 7). De mitjana, els que deien que votarien el PSC el 14F se situaven en el 2,60, mentre que els de Junts estaven al 3,06 (pàgina 94). D’altra banda, si agafem el record de vot en les darreres eleccions catalanes, la situació és idèntica: els del PSC, es troben al 2,48 i els de JxCat, al 3,02 (pàgina 149). Cal tenir en compte, però, que aleshores JxCat era una coalició de la qual també en formava part el PDeCAT.

L’enquesta sobre el context polític a Catalunya, publicada el desembre del 2020, feia la mateixa pregunta. En aquella ocasió (pàgina 118), de nou, els enquestats amb intenció de votar el PSC el 14F se situaven més a l’esquerra (2,68) que els de Junts (3,06).

La tercera onada del Baròmetre d’Opinió Política (la de l’octubre) sí que incloïa la pregunta de l’autoubicació ideològica (on 0 és extrema esquerra i 10, extrema dreta). En aquest cas, les persones que tenien la intenció de votar el PSC se situaven, de mitjana, en el 4,08 i els que optaven per Junts, en el 4,15 (pàgina 195). Agafant de referència el record de vot del 21D, els enquestats que asseguraven que havien votat el PSC també s’ubicaven més a l’esquerra que els de la coalició de Junts per Catalunya (pàgina 316).

Un tema recurrent en Borràs

No és la primera vegada que Laura Borràs parla de la ubicació de Junts per Catalunya i el PSC en l’eix esquerra-dreta. Borràs ja s’hi va referir l’any passat, també de manera equivocada.

L’aleshores diputada de JxCat al Congrés va assegurar en una entrevista al Planta Baixa de TV3 que, segons el CEO, els votants de Junts per Catalunya estan més a l’esquerra que els votants del PSC (al minut 3:47). Borràs recordava que això mateix li havia dit a Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats; parlava, concretament, de la seva intervenció durant el debat de la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, el 20 de maig (a la pàgina 62 del Diari de Sessions i al minut 5:20:22). Des del faristol del Congrés, Borràs citava el professor de la Universitat de Barcelona Jordi Matas i convidava a Pedro Sánchez a mirar el CEO. Es referia a un article que Matas havia publicat el 3 de febrer al diari digital La República parlant del tema.

Matas comparava la ubicació del PSC i JxCat i agafava de referència la pregunta sobre l’autoubicació en l’eix esquerra-dreta de la tercera onada del 2019 del Baròmetre d’Opinió Política del CEO (l’última publicada en aquell moment), que, en efecte, situava (pàgina 236) els votants de JxCat més a l’esquerra (3,75) que els del PSC (4,02). Tot i això, el març del 2020 (dos mesos abans de la intervenció de Borràs al Congrés) s’havia publicat la primera onada del 2020 del Baròmetre i, en aquest cas (pàgina 196), els electors de JxCat (3,94) s’ubicaven lleugerament a la dreta dels del PSC (3,90). Per tant, l’afirmació de Laura Borràs al Congrés i a TV3 era enganyosa perquè obviava les dades del darrer sondeig.