Els nous contagis a Israel després de la primera dosi no posen en dubte la fiabilitat de la vacuna

Les infeccions es van produir, però no perquè la vacuna sigui ineficient, sinó perquè no aporta la immunitat total fins després de la segona dosi


Ens heu fet arribar per WhatsApp (al 666 908 353) una notícia que parla de persones contagiades de Covid-19 a Israel després d’haver rebut la vacuna. La informació és ENGANYOSA perquè les infeccions, efectivament, es van produir, però no perquè la vacuna no confereixi immunitat, sinó perquè la immunitat no és total fins després d’almenys una setmana d’haver-se administrat la segona dosi.

"Els vacunats omplen les sales d'emergències dels hospitals israelians"

La informació que ens heu enviat va aparèixer publicada, entre d’altres, a mpr21.info, i24news.tv i israelnationalnews.com i explica que “els vacunats omplen les sales d'emergències dels hospitals israelians” i que hi ha hagut “4.500 persones infectades després de rebre la primera dosi de la vacuna”. L’únic mitjà espanyol que hem trobat que n’hagi parlat és La Razón, que parla del “misteri dels pacients crítics d’Israel que van ser ingressats després de rebre la vacuna”.

Protecció després de la segona dosi

Tal com explica el document de preguntes freqüents sobre la vacunació de la Covid-19 elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat (a la pàgina 10), cal esperar a la segona dosi per adquirir la immunitat total davant el SARS-CoV-2: set dies en el cas de Pfizer/BioNTech i catorze per la vacuna de Moderna/Lonza. El document de l’Agència Europea del Medicament sobre la vacuna de Pfizer també ho deixa clar: “Les persones poden no estar totalment protegides fins set dies després de la segona dosi de la vacuna”.

Per la seva banda, sobre la protecció que dona la vacuna abans de la segona dosi, l’Organització Mundial de la Salut explica al seu document de recomanacions provisionals per a l’ús de la vacuna Pfizer que s’ha demostrat que “l’eficàcia comença a partir del dia 12 després de la primera dosi” i arriba aproximadament al 89% entre els dies 14 i 21, en el moment en què s’ha d’administrar la segona dosi. El departament de premsa de l’OMS respon a Verificat que una persona es pot haver contagiat sense saber-ho abans de vacunar-se o pot infectar-se els dies posteriors a la vacunació abans que la vacuna hagi començat a proporcionar protecció.

La mateixa Pfizer explicava en el comunicat de premsa on anunciava que la UE havia autoritzat la seva vacuna que s’havia demostrat una “taxa d’eficàcia de la vacuna del 95% […] a partir dels 7 dies posteriors a la segona dosi”. Moderna també confirma als FAQs sobre la seva vacuna que aquesta “prevé la Covid-19 després de dues dosis administrades amb un mes de diferència”.

Les notícies parlaven d’una roda de premsa del 12 de gener on la directora del Servei de Salut Pública del Ministeri israelià de Sanitat, Sharon Elrai-Price, reconeixia que, en efecte, “el 17% dels malalts crítics són persones que sí que van rebre la primera dosi”, però insistia que la vacuna requereix temps i que “no és efectiva després d’una dosi”. En total, a Israel hi havia al voltant de 1.000 malalts crítics, dels quals 180 havien rebut la primera dosi de la vacuna.

La setmana passada Israel va començar amb l’administració de la segona dosi (que fins al cap de set dies no arriba a la protecció màxima). Per aquest motiu, Elrai-Price subratllava que les dades sobre quantes persones emmalalteixen després de la primera dosi no els preocupen. Fins al diumenge 17 de gener, 309.065 israelians (de 8,52 milions) havien rebut la segona dosi, segons les dades que l’ambaixada d’Espanya a Israel ha facilitat a Verificat.

Les notícies mencionades també afirmen que les dades mostren que fins al 12 de gener, 4.500 persones s’havien contagiat de coronavirus després de rebre la primera dosi de la vacuna i que 375 estaven hospitalitzades (aquí s’hi inclouen els 180 malalts crítics que mencionava Elrai-Price). És VERITAT; així consta a les pàgines 9 i 10 del document dels Serveis de Salut Pública del Ministeri de Sanitat d’Israel publicat el 12 de gener, però això no vol dir que la vacuna hagi sigut la causa del contagi.

Aquests 4.500 infectats suposen el 3,28% del total de contagis des que el 19 de desembre va començar la vacunació (des d’aleshores i fins al 12 de gener hi ha hagut 137.177 nous contagis). Els 375 hospitalitzats serien un 0,0193 % de total de vacunats (1,94 milions el 12 de gener) i els 180 malalts crítics, un 0,009 %, segons les dades d’Our World in Data, on es poden consultar les xifres de positius, morts i vacunacions de diferents països d’arreu del món. Israel ha sigut un dels estats més ràpids a aplicar la primera dosi.

Efectes secundaris mal atribuïts

El manual de comunicació sobre vacunes de Covid-19, elaborat per un equip de científics i voluntaris de moltes disciplines acadèmiques, sosté (a la pàgina 7) que davant la campanya de vacunació del coronavirus cal prevenir el públic i els mitjans de comunicació que es poden produir “efectes secundaris mal atribuïts”, especialment “quan primer es vacunen moltes persones grans”. El document afirma que “passaran alguns esdeveniments tràgics després de la vacunació, fins i tot quan la vacuna no hi té res a veure” i subratlla que “és important no treure la conclusió que hi ha una connexió entre la vacunació i aquests esdeveniments”.

Estadísiticament, per 10 milions d'ancians vacunats, 4.025 patiran un atac de cor, 3.975, un infart, 9.500 seran diagnosticats de càncer i 14.000 moriran, segons el mateix document d'experts.