Els àudios i videos d’hospitals buits no demostren que la saturació dels centres sigui falsa

Els àudios i vídeos d’hospitals buits que circulen per les xarxes no demostren que la saturació assistencial degut a la Covid-19 sigui falsa


Imatge del nou annex de l'Hospital de Bellvitge

En un àudio compartit per WhatsApp i que s’ha fet viral en els últims dies, una persona que s’identifica com a sanitària d’un hospital nega que els centres estiguin saturats i afirma que l’han obligat a agafar-se "15 dies de vacances per falta de pacients". A més, afegeix: "És mentida, no hi ha saturació. Urgències està buit, tenim dues plantes buides per falta de pacients. Trenta-quatre habitacions buides". En un altre video, que suposadament mostra un espai de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, es veu una desena de llits buits

Tot i que no es pot verificat cap dels dos casos, d’acord a l’evolució del virus i les mesures adoptades per les comunitats autònomes i els centres mèdics, l’afirmació “estan enviant els sanitaris a casa” és FALSA. A més, totes les xifres oficials assenyalen que la saturació dels hospitals és crítica.

"Diuen que estan saturats i és mentida, ens estan enviant als sanitaris a casa"

Per l’àudio no es pot saber si la persona és realment un sanitari i tampoc es proporcionen detalls sobre quan es va gravar ni en quin centre treballa. Tot i que es refereix a un "clínic", a Espanya hi ha diversos hospitals que porten aquest nom, com l’Hospital Clínic de Barcelona o l’Hospital Clínic San Carlos, entre d’altres. El video sí que assegura que correspon al Germans Trias i Pujol, conegut com a Can Ruti. Els llençols són del sistema públic de salut català i els cartells que apareixen en les imatges estan escrits en aquest idioma.

"Can Ruti. Zona Covid. Per a que vegin com estan els llits. Està ple", diu un hombre amb to irònic, tot i que afirma estar gravat el setembre, en un dels moments més baixos des del començament de la pandèmia (la setmana de l'11 de setembre, a tota Catalunya, 75 persones havien requerit hospitalització per coronavirus).

L’hospital, a través del seu departament de premsa, ha explicat a Verificat que "l'important no és el fet de si és l'hospital o no, sinó explicar que la tensió assistencial no es mesura perquè un espai estigui buit o ple de malalts". Aquests dies, Can Ruti "ha hagut de suspendre activitat programada de quiròfans per poder atendre l'augment de casos greus de Covid", ja que "el volum de crítics i semicrítics, Covid i no Covid, és similar al del març del 2020", en ple pic de la primera onada, ha afegit el gabinet de comunicació.

Segons les dades oficials del 4 de febrer del Ministeri de Sanitat, hi havia 4.785 pacients hospitalitzats per Covid-19 a Catalunya (29.276 a tot Espanya), dels quals 779 estaven a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Els ingressats per aquesta malaltia ocupaven el 49,71% del total de llits UCI (44,36% a tot Espanya).

Adrià Comella, director del Departament de Salut de la Generalitat, va apuntar el 27 de gener que estem davant "un escenari de moltíssima tensió". La consellera de Salud, Alba Vergés, també va advertir el 21 de gener que "la pressió assistencial és altíssima. Estem superant els números de la segona onada". En la mateixa direcció es va pronunciar el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Pedrós, que va compartir a Twitter el seu anàlisi: "El Col·legi de Metges de Catalunya constata que la situació sanitària frega el col·lapse i que empitjorarà els propers dies. A més, els professionals estan esgotats físicament i emocionalment".

Miquel Sanz, infermer i coordinador assistencials de les UCI de l’Hospital Clínic de Barcelona, va afirmar el 22 de gener que "tenim les UCI a vessar i no tenim prous infermers i (anem) molt justos de metges. La situació està al límit. Si no baixem els ingressos patirem molt".

Justament per aquest motiu, el 25 de gener l’Hospital de Bellvitge va estrenar un nou espai per a ampliar les urgències de Covid-19. Els seus 64 llits van ser ocupats en les primers 24 hores per a pacients que estaven ingressats en altres plantes de l’hospital, tal i com va confirmar a Verificat el seu departament de premsa. Altres centres com el Germans Trias i Pujol, el Vall d’Hebron de Barcelona, l’Arnau de Vilanova de Lleida i el Moisès Broggi de Sant Joan Despí ja tenen o tindran aviat un annex per a reduir la seva pressió assistencial.

Vacances limitades

Diverses comunitats autònomes han arribat a ristringir la llibertat als seus treballadors a l’hora d’agafar-se vacances, permisos o exempcions de guàrdies a causa de l’increment de casos en els últims mesos del 2020 i les primeres setmanes de 2021. A Catalunya, cada hospital ha gestionat els dies lliures dels seus treballadors, segons ha confirmat a Verificat l'Institut Català de la Salut, mentre que en d'altres comunitats autònomes la suspensió transitòria de les vacances en funció de l’evolució dels ingressos s’ha previst mitjançant decrets governamentals. El mateix hospital Trias i Pujol ha explicat a Verificat que "es va recomanar no agafar-les passat el mes d'octubre, però tot i això, les persones que es van agafar dies en aquelles dates, les van poder fer gràcies a l'esforç i solidaritat de molts companys".

A més, al principi de la pandèmia, davant la falta de recursos, la consellera Vergés va anunciar que es mobilitzarien tots els metges titulats a Catalunya l’any anterior, recuperar metges i infermeres jubilats i estudiants d’últim any de medicina i infermeria a les universitats catalanes. 

"Quan les circumstàncies concretes que concorrin en un determinat centre sanitari impossibilitin el manteniment de l’assistència sanitària a la població amb els recursos humans disponibles, les disposicions relatives a la jornada de treball, períodes de descans i el gaudir de vacances reglamentàries podran ser transitòriament suspeses pel Gerent del Centre mitjançant una resolució motivada", diu l’Article 4 "Mesures en matèria de jornada de treball, règim de torns, descansos i vacances reglamentàries" del Butlletí Oficial de la Junta d’Andalusia (BOJA) del 8 de novembre passat.

Aragó ja havia publicat una ordre similar al BOA el 3 de novembre per garantir que existeixin "els mitjans necessaris per a la gestió de la situació de crisi".

Llits buits a Telegram

Els missatges que intenten demostrar amb casos aïllats que els hospitals no estan saturats i que les xifres d’ocupació de llits són falses són cada cop més freqüents. A Telegram s’han organitzat grups on els usuaris pengen vídeos que intenten demostrar que els centres mèdics estan buits i que la pandèmia no ha provocat cap emergència.

Un altre vídeo gravat pressumptament el 2 de febrer mostra imatges de la cafeteria tancada de l’hospital Clínic Verge de la Victòria de Màlaga per a demostrar que no hi havia camilles instal·lades, tal i com la usuària diu haver sentit. Un altre vídeo suposadament gravat el mateix dia ensenya l’interior d’una planta Covid-19 a Logronyo. L’usuari que el va penjar es pregunta: "¿On és el col·lapse? ¿On són els EPI? ¿Os és el virus mortal personal i supertransferible?".