El que sabem de la intervenció de la Guàrdia Urbana de Barcelona obligant un bar a treure una pantalla amb el partit Espanya-Polònia

La policia municipal va rebre trucades de queixes de veïns que denunciaven soroll i concentració de persones a l’exterior de l’establiment


En els últims dies, s'ha viralitzat un vídeo a Twitter en el qual es veu una patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona entrant a un bar i demanant que es retiri la pantalla de televisió on s'està veient un partit de la selecció espanyola de futbol.

El vídeo a Twitter va acompanyat d'un missatge que sosté que "amb qualsevol altre equip no hauria passat res" i que a Catalunya "es persegueix, censura i vilipendia tot el que tingui a veure amb Espanya". Què en sabem?

Es tracta del partit Espanya-Polònia que es va disputar el dissabte 19 de juny corresponent a la segona jornada de la fase de grups de l'Eurocopa i l'establiment en qüestió és el restaurant Suamu, ubicat al carrer Europa de Barcelona.

Al vídeo es veu la terrassa del restaurant Suamu plena de persones assegudes i dempeus, que fins i tot tallen el carrer Gandesa. En alguns casos, s'aprecia gent sense màscara o amb la mascareta baixada, tant entre els consumidors a les taules (cosa habitual), com entre els aficionats que segueixen el partit de peu. Al final del vídeo, un home que no s'identifica exerceix de portaveu i demana als presents que es dispersin i s'abstinguin d'anar tots junts a un altre bar.

L'explicació de la Guàrdia Urbana

El departament de premsa de la Guàrdia Urbana ha explicat a Verificat que la policia municipal "va rebre trucades de queixes de veïns que denunciaven soroll i concentració de persones a l'exterior de l'establiment". Quan els agents van arribar al lloc, "van parlar amb el propietari i li van traslladar les queixes que havien rebut i el mateix propietari va retirar la pantalla que havia instal·lat a l'exterior sense cap incident". No es va efectuar cap denúncia i no es va aixecar cap acta.

Per la seva banda, la direcció de l'empresa del restaurant, consultada per Verificat, no ha volgut fer cap mena de declaració sobre els fets.

Què diuen els veïns de la zona?

Un redactor de Verificat s'ha desplaçat a la ubicació del restaurant per parlar amb veïns i comerciants de la zona. Expliquen que hi havia xivarri i molta gent cridant i fent càntics. Dues persones coincideixen que un dels veïns de l'edifici del restaurant va sortir per la finestra a retreure el soroll que hi havia al carrer i alguns dels joves que estaven seguint el partit van començar a tocar els timbres del bloc d'habitatges. Més tard, la policia municipal va arribar i la multitud es va dispersar. Una altra veïna relata que en els últims dies és freqüent que hi hagi aglomeracions de gent i xivarri a la nit (encara que no hi hagi partit de futbol).

Un dels veïns assenyala que els aficionats no hi van ser durant tot el partit. De fet, si mirem el vídeo que circula per Twitter (al minut 0:21) es veu la pantalla de la televisió, on s'aprecia la repetició d'una parada del porter, un aficionat amb les mans al cap i, posteriorment, el marcador en l'ample de la part inferior de la pantalla. Correspon al minut 10 del partit, segons hem pogut comprovar a la retransmissió que va fer Telecinco (al minut 14:12 del vídeo). Així doncs, les imatges de l'incident reflecteixen que la Guàrdia Urbana va arribar i va demanar que es retirés la pantalla poc després de començar el partit.

Incidents en un altre bar

Un dia abans d'aquests fets, ja havia tingut repercussió que un altre bar de Barcelona, el Perro Sports, situat al carrer de Santa Fe de Nou Mèxic, a prop del Cinesa Diagonal, havia anunciat a través d'Instagram que "a causa de les aglomeracions" produïdes a la terrassa en l'últim partit, les autoritats havien "prohibit retransmetre partits aquesta Eurocopa per evitar contagis de Covid". Després de l'anunci d'aquest bar, la plataforma Barcelona amb la selecció es va mostrar crítica a Twitter: "Mentre a Glasgow i Londres s'instal·len pantalla gegant per veure l'Eurocopa 2020, a Barcelona les autoritats prohibeixen veure la selecció espanyola". No obstant això, a Barcelona hi ha altres bars i restaurants on sí que es poden veure els partits de la selecció espanyola.

De fet, al bar en qüestió es va poder seguir el debut d'Espanya a l'Eurocopa contra Suècia, el dilluns 14 de juny. En dos vídeos compartits per l'anomenada Marea Rojigualda a Twitter (aquest i aquest) es pot apreciar les aglomeracions de les quals es parlava en el comunicat publicat a Instagram pel bar Perro Sports.

Altres intervencions de la Guàrdia Urbana

Des del final de l'estat d'alarma el 9 de maig, la Guàrdia Urbana ha hagut d'intervenir en múltiples ocasions per desallotjar i dispersar aglomeracions de persones que no complien les mesures contra la Covid-19. La primera nit sense toc de queda, per exemple, la policia municipal va desallotjar, en coordinació amb els Mossos d'Esquadra, unes 6.500 persones en 31 espais diferents de la ciutat.

I aquestes actuacions han estat habituals des d'aleshores:

  • El 15 de maig, es van desallotjar 7.180 persones concentrades en diferents punts de la ciutat i es van realitzar 413 denúncies.
  • El 16 de maig, es van desallotjar 9.055 persones d'espais públics.
  • El 20 de maig, es van desallotjar 100 persones dels jardins de les Tres Xemeneies i 200 de la platja de Sant Miquel i la plaça del Mar. Es van confeccionar 270 denúncies.
  • El 22 de maig, es van desallotjar 3.959 persones d'espais públics.

Aquest article és fruit de la col·laboració entre Newtral i Verificat. Pots llegir la versió en castellà aquí.