El moviment ‘March to Gaza’ no ha fet cap crida al silenci digital, al contrari del que diu una cadena de WhatsApp
La desconnexió de les xarxes no provoca cap impacte en els algoritmes

La desconnexió de les xarxes no provoca cap impacte en els algoritmes

Què s’ha dit?
Que el moviment “Marxa a Gaza” (MTG) demana desconnectar-se diàriament de les xarxes socials per mostrar la solidaritat amb Gaza i que això provocarà un impacte als algoritmes de les xarxes socials.
Què en sabem?
Que l’MTG no ha fet cap crida al silenci digital ni a la seva pàgina web ni a les seves xarxes socials. Alhora, una desconnexió d’aquesta mena no crearia cap impacte en els algoritmes.
Ens heu preguntat a través del servei de missatgeria de Verificat (+34 666 908 353) per un text “reenviat moltes vegades” que circula per WhatsApp i Facebook i que fa una crida al “silenci digital” per Gaza. El text assegura que “el moviment MTG” (March to Gaza) va començar el passat 8 de maig una “pausa digital” diària de 30 minuts sense xarxes socials per “crear un fort senyal digital als algoritmes i mostrar la solidaritat amb Gaza”.
És FALS. El moviment March To Gaza no ha fet cap crida al silenci digital ni a la seva pàgina web ni als seus perfils oficials a les xarxes socials. Alhora, els algoritmes no reaccionen a la manca d’interacció i, per tant, una desconnexió digital de 30 minuts no hi provocaria cap senyal.
La primera acció [de silenci] digital coordinada del moviment MTG crearà un fort senyal digital als algoritmes i mostrarà la nostra solidaritat amb Gaza
“March to Gaza” (Marxa a Gaza) és un moviment ciutadà pacífic que pretén agrupar persones d’arreu del món per caminar des d’Egipte a la frontera amb Rafah, una ciutat del sud de Gaza. El seu objectiu és negociar l’obertura de la frontera amb les autoritats egípcies, en col·laboració amb ONG, diplomàtics i institucions humanitàries. La finalitat del moviment és “proporcionar ajuda humanitària amb una forta presència civil per crear pressió moral i mediàtica internacional”, tal com expliquen a la seva pàgina web.
Una cerca de Verificat no ha trobat cap menció al “silenci digital” ni cap campanya similar a la que fan referència els missatges virals a la web oficial de l’organització ni a les seves xarxes socials. Alhora, PeaceLink, una associació pacifista que proporciona informació sobre iniciatives no violentes, ja va alertar el 12 de maig sobre els missatges virals, assegurant que no formen part de cap iniciativa d’MTG. Des de Verificat també ens hem posat en contacte amb el moviment ciutadà, però en el moment de publicar aquesta verificació, encara no hem obtingut resposta.
La desconnexió no genera cap senyal en els algoritmes
Els missatges virals asseguren que la “pausa digital” provocaria “forts senyals” en els algoritmes, que afectaria les estadístiques de trànsit a les xarxes o inclús que els servidors la detectarien com una “anomalia”. Ara bé, “la idea de generar un senyal mitjançant la no-interacció és un concepte que no s’ajusta a la lògica de programació dels algoritmes actuals”, explica en conversa amb Verificat Jordi Vitrià, expert en algoritmes i intel·ligència artificial i professor de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona.
D’altra banda, Jordi Cortadella, expert en algoritmes i professor al departament de Ciències de la Computació de la Universitat Politècnica de Catalunya, comenta a Verificat que una baixada del trànsit a les xarxes no enviaria cap alerta per anomalia als servidors de les xarxes socials: “Aquestes coses passen quan hi ha una caiguda de llum, o quan els servidors se sobresaturen per excés de càrrega. La baixada de tràfic precisament fa que tot vagi més fluid”, detalla.
Cortadella afirma que, en el cas que molts usuaris es desconnectin a la vegada, la baixada del trànsit a la xarxa es podria detectar. Això sí, Vitrià afegeix que, per tenir algun efecte, hauria de ser massiva: “Només a ‘X’ cada dia hi ha uns 250 milions d’usuaris actius, si uns quants es desconnecten no tindrà cap repercussió, encara que ho segueixin desenes de milers de persones”, destaca el professor de la UB.