No portar mascareta sí que posa en risc de contagi de coronavirus a les persones del nostre voltant

No portar mascareta sí que posa en risc de contagi de coronavirus a les persones del nostre voltant

La influencer Marina Yers va afirmar en un video que no posar-se mascareta era “problema seu”. “Què t’influeix a tu, que no me la posi jo (la mascareta)? M’influencia a mi, em contagio jo”, va dir Yers.

Utilitzar mascareta és una responsabilitat recíproca: és una forma de protegir-nos a nosaltres i de protegir als altres. Ajuden a no contagiar-nos i a la vegada a no propagar el coronavirus, gràcies a la barrera que impedeix el pas a les gotetes respiratòries. No utilitzar-la posa en perill de contagi a les persones del nostre voltant. 

Segons la OMS, les mascaretes s’han d’utilitzar juntament amb la resta de mesures que conformen una estratègia contra la malaltia: mantenir la distància física de seguretat; evitar entorns tancats i concorreguts en els que hi hagi contacte directe entre les persones, bona ventilació, rentar-se les mans, cobrir-se al tossir o estornudar, entre d’altres. 

La vacuna és una altra de les mesures més importants de protecció. Tot i haver estat vacunat contra el covid-19, és necessari seguir portant mascareta, ja que encara no disposem de proutes dades per saber si les vacunes ens protegeixen del contagi. Tot i estar vacunats, podem estar contagiats de coronavirus de forma asimptomàtica, sense patir la malaltia, i seguir contagiant a les persones del nostre entorn sense saber-ho.

Si bé les persones d’edat avançada son les més afectades pel covid-19, també els més joves poden patir-lo, i alguns d’ells poden patir símptomes greus i inclús morir. El director de la OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus ho va deixar molt clar: “Tinc un missatge per als més joves: no sou invencibles, el virus pot posar-vos a l’hospital durant setmanes o inclús matar-vos”.

Ygona Moura, una influencer brasilera de 22 anys que animava als seus seguidors a no utilitzar mascareta i era coneguda per organitzar grans festes sense cap mena de mesura de seguretat en plena pandèmia, va morir de covid-19 després d’una setmana en coma. 

Aquí teniu una guia de com s’han d’utilitzar correctament les mascaretes.