Aquests son els principals dubtes i pors que ens heu transmès sobre la vacuna contra la covid-19 i que contenen desinformacions

Aquests son els principals dubtes i pors que ens heu transmès sobre la vacuna contra la covid-19 i que contenen desinformacions

La redacció de Desfake ha investigat quins són els motius pels quals persones del nostre entorn no estan disposades a posar-se la vacuna contra la covid-19. Entre les pors i els dubtes, hem trobat algunes desinformacions que us ajudarem a verificar amb fets i dades.

1- “Tinc por perquè les vacunes es fan amb més temps, i aquesta s’ha fet més ràpid per acabar ja amb el covid. Tinc por perquè pot causar efectes secundaris i no se sap mai què pot passar.

Segons els mateixos científics, la vacuna s’ha fet tan de pressa perquè el seu procés de creació s’ha accelerat gràcies als següents motius: 

 • Primer que tot, el desenvolupament d’aquestes vacunes en un context de pandèmia mundial ha facilitat més recursos, més finançament i més suport de governs i companyies farmacèutiques.
 • No es va perdre temps en descobrir el coronavirus. Les epidèmies de SARS-CoV i el MERS-CoV, dues malalties similars, van generar coneixements vàlids per a aquest nou coronavirus. 
 • Els assajos clínics es van accelerar. Com?
  • Es van iniciar els assajos de Fase I i Fase II de forma quasi simultània. 
  • La fase III es va començar abans d’hora, mantenint etapes d’assaigs clínics en paral·lel.
 • Mentrestant es va començar la producció a gran escala de diverses vacunes, assumint el risc que potser no serien vàlides, per tenir-les més ràpidament. 
 • Les vacunes van començar a donar bons resultats ràpidament.

L'Agència Europea de Medicaments, EMA, ha realitzat una avaluació contínua d'aquestes vacunes i n’ha avalat la seva seguretat. 

2- “Jo no em posaria de moment la vacuna. Em fa respecte, tot i que diuen que és segura. Per a mí és una vacuna molt nova respecte a altres que han estat investigant durant molts anys, i de moment jo prefereixo esperar. Hi ha notícies d’altres països i d’aquí d’Espanya on hi ha casos que amb la primera dosis que és cert que han agafat el covid i encara no han pogut posar-lis la segona.

El cos tarda unes dues setmanes a desenvolupar immunitat després de vacunar-se contra la covid-19. Com a resultat, és possible que et puguis infectar amb el coronavirus just abans o després d’haver-te vacunat. I que el propaguis a altres persones. Per això cal seguir portant mascareta i practicant el distanciament social.

3- Fa por els efectes que pugui tenir d’aquí a 50 anys, i això crec que difícilment es pot comprovar, però la meva conclusió és que sí que me la posaria però no vull ser de les primeres. Soc una persona jove, que si pilla el Covid no em passarà res. 

Fa molt poc que s’han començat a administrar les vacunes, i és massa d'hora per saber si tindrà efectes secundaris a llarg termini. 

Les possibilitats que apareguin efectes secundaris anys després de ser vacunat contra la covid-19 són “espectacularment baixes”, segons el Dr Anthony Fauci, expert en malalties infeccioses i assessor del govern dels Estats Units. 

Fauci assegura que mai ha vist registrat cap efecte secundari que ocorri anys després de la vacunació de cap vacuna. 

En la història de les vacunacions, els efectes secundaris més a llarg termini ocorren, en un 90% dels casos, entre 35 i 40 dies després del final dels assajos de les vacunes. 

Aquesta és la raó per la qual autoritats sanitàries com la FDA (agència reguladora dels EUA) han demanat que per autoritzar les vacunes en cas d’emergència -com les vacunes contra la covid-19, que compten amb una autorització d’emergència més ràpida que les habituals- s’ha d’esperar 60 dies, després que almenys el 50% dels que participen en l’assaig clínic han rebut la seva última dosi. Són 60 dies perquè es considera que després d’aquest període ja no es registren efectes secundaris. 

Si bé les persones d’edat avançada són les més afectades per la covid-19, també els més joves poden patir-lo, i alguns d’ells poden patir símptomes greus i inclús morir. El director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus ho va deixar molt clar: “Tinc un missatge per als més joves: no sou invencibles, el virus pot posar-vos a l’hospital durant setmanes o inclús matar-vos”.

5- “A no ser que me obliguen no me voy a poner la vacuna porque nadie nos ha explicado qué es lo qué contiene, qué sustancias lleva y los efectos secundarios que pueda tener. y ya no solo por los motivos puramente científicos sino desde el punto de vista moral considero que es poco ético que te obliguen a inyectarte cosas en tu cuerpo, cuando eso es de lo más personal, no? además es muy curioso. los mismos que te prohíben consumir ciertas drogas luego te obligan a inyectarte aquí vacunas que vete a saber lo que llevan. Por tanto, desde el punto de vista ético creo que cada uno debe decidir lo que se mete en su cuerpo y punto, y repito que la vacuna esta, no lo veo claro, y salvo que me obliguen no me voy a vacunar. 

 • Cada vacuna mostra en el seu prospecte las substàncies que la conformen, així com els seus efectes secundaris detectats fins ara, que són principalment febre, malestar, dolors musculars i cansament. Això no vol dir que estiguis malalt de Covid-19, sinó que el teu cos està practicant per si entra en contacte amb el coronavirus.

La vacuna de Moderna està composta per: ARN missatger, lípids, àcids i sucres.

La vacuna de Pfizer està composta per: ARN missatger, lípids, sacarosa...

La vacuna d’AstraZeneca està composta per: Adenovirus modificat genèticament; i d’excipients com L-Histidina, hidroclorur de L-histidina monohidrat, clorur de magnesi hexahidrat, polisorbat 80 (E-433), sacarosa, edetat disòdic (dihidrat). 

Altres efectes secundaris menys freqüents de la vacuna de Pfizer com de Moderna poden ser nàusees, envermelliment del lloc de la injecció o insomni. Efectes rars, de menys d'1 cas cada 1.000 pot provocar paràlisis de Bell, una paràlisi facial temporal.

En el cas de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca, els efectes secundaris més freqüents són els mateixos que els de les vacunes Pfizer i Moderna, a més de vòmits o diarrea. I els efectes menys freqüents (1 de cada 100) són somnolència, ganglis limfàtics més grans, inapetència o sudoració excessiva.

 • A Espanya no és obligatòria la vacunació, ni contra la covid-19 ni contra altres malalties. Ara bé, hi ha determinades situacions en què les autoritats poden imposar la vacunació forçosa, principalment en cas d’epidèmies, quan existeixi un risc per a la població. Va ser el cas d’un brot de xarampió a Granada, pel qual un jutge va obligar a vacunar als afectats el 2010. De moment el govern espanyol no ha manifestat la seva intenció de fer la vacuna contra el covid-19 obligatòria.

6- “Yo sinceramente no pondría la vacuna del covid ya que se ha hecho entre comillas rápido, quiero decir que ha causa del pánico que ha causado la pandemia la han tenido que hacer muy rápido, cuando normalmente una vacuna tarda entre 2 y 4 años. Yo sinceramente no me la pondría porque conozco a gente que se ha quedado sin olfato, y sin gusto a causa de la vacuna”.

Els efectes secundaris més comuns després de la vacunació són: febre, malestar, dolors musculars i cansament. Els efectes més comuns de la COVID-19 sí que són febre alta, tos contínua, i pèrdua de gust i/o olfacte. No està documentada la pèrdua d’olfacte com a efecte secundari en cap de les vacunes administrades fins ara. 

Podeu revisar-ho als prospectes de cada vacuna: