Política

Sant Esteve de les Roures i les eleccions del 26-M

Mariluz Congosto

Sant Esteve de les Roures només existeix a Twitter però ja voldrien molts municipis tenir tants serveis com en té ell: universitat, biblioteca, metro, hospitals, televisió, bombers, casinos, restaurants i tot tipus de serveis professionals. En aquest entorn, tot és tan fàcil com crear un perfil i donar-li vida digital.

Aquest poble imaginari va sorgir com a reacció irònica a un informe de la Guàrdia Civil que esmentava aquest municipi inexistent i el primer perfil que es va crear va ser el de l'Ajuntament de @st_esteveroures. A l'actualitat, aquest municipi inventat aglutina més de 36.000 seguidors i és el segon consistori català més popular a Twitter després de Barcelona. De tots els seus seguidors, gairebé 3.000 declaren ser de Sant Esteve de les Roures al seu perfil.

Els 'veïns' de Sant Esteve de les Roures donen suport a Graupera, Artadi i Forn durant la campanya del 26-M

Els seguidors de Sant Esteve de les Roures no s'han organitzat per a la campanya del 26-M, tot i que alguns d'ells han mostrat molt fervor donant suport a @JordiGraupera, @elsa_artadi i @quimforn a les municipals de Barcelona. En general, hi donen suport continguts de perfils rellevants de l'independentisme i alguns comptes d'humor.

A l'haver monitoritzat la conversa a Twitter amb els perfils dels candidats a l'Ajuntament de Barcelona, ​​hem buscat si hi van participar alguns dels gairebé tres mil tres-perfils que declaren ser de Sant Esteve de les Roures. Aquesta participació l'hem separat en dues parts: la difusió i la conversa general. La difusió té un clar sentit positiu i de suport, però els comentaris i les mencions poden ser tant favorables com contràries.

La difusió revel·la quins perfils van donar suport majoritàriament. Com es pot veure a la imatge, @JordiGraupera va ser el més retuitejat amb gran diferència sobre els altres, seguit d’@elsa_artadi i @quimforn.

Dos perfils falsos són els que difonen més continguts durant la campanya electoral

També podem veure aquells comptes que van ser més actius com a difusors i destquen dos perfils per sobre de tots: @juliangrau i @anaoromi, que són dos bots, dos perfils falsos que es dediquen a retuitejar compulsivament, sense generar contingut propi.

La conversa general ens mostra totes les possibles interaccions: la difusió, la menció i els comentaris. El resultat és similar al cas de la difusió però amb menys diferència entre @JordiGraupera, @elsa_artadi i @quimforn, pel fet que la conversa i menció és més freqüent amb els dos últims i es compensa amb la difusió rebuda del primer.

Si es miren els perfils més actius trobem també a @juliangrau i @anaoromi, al costat de @si_podem i de la mateixa manera però menys diferenciats respecte els altres.

Puigdemont i Rufián, els polítics que més difonen els 'veïns' de Sant Esteve de les Roures

Però no tots els ‘veïns’ de Sant Esteve dels Roures són de Barcelona, ​​és possible que hagin participat interactuant amb perfils d'altres municipis o amb candidats en altres eleccions del 26-M. Per a aquest cas, hem analitzat les seves publicacions durant la campanya i hem trobat els següents grups que diferenciem per color.

Groc: agrupa el 24,36% dels perfils. Majoritàriament difon missatges de polítics com @krls, @gabrielrufian i @ albanodante76 i d'influencers independentistes com, @jordiborras, @xsalaimartin, @ well086, @beatriztalegon, @gallifantes, @cnicatalunya i @jmangues

Verd: reuneix al 15,44% dels perfils que difonen missatges de @boye_g, @ramirp, @fonsiloaiza, @josepcosta, @quicosalles, @joninarritu, @aleixsarri, @joanqueralt, @juntsxcat, @quimtorraipla, @bernat_deltell, @vpartal , @jordigraupera

Blau: aglutina el 11,63% i retuiteja missatges de @ferranmartin, @revistamongolia, @laquintacolumna, @ li3peo

Granat: reuneix el 11,14% i difon perfils com @marta_catalonia, @iaia_toneta, @mossos, @mas_enfurecido, @elmundotoday, @norcoreano

Taronja: agrupa el 10,77% i constitueix la comunitat més pròxima a Sant Esteve dels Roures difonent els missatges dels seus 'veïns' més mediàtics com @ 324roures, @st_esteveroures, @serourestv, @dibuixantsedr

Alguna cosa que t’han enviat o has vist t’ha fet soroll?

Envia’ns un Whatsapp per poder verificar-ho o escriu a [email protected]