Política
11/05/2019
Storydata per a Verificat
La precampanya ha estat forta per lluitar per l’alcaldia de Barcelona, també a Twitter. L’anàlisi del trànsit a la xarxa dels caps visibles de les candidatures permet visualitzar, clarament, quines són les forces més actives, les relacions entre ells i també la polarització de la política que hi ha actualment a l’estat espanyol i a Catalunya i que evidentment, també marca l’agenda de la cursa per liderar el consistori barceloní els propers quatre anys.
Aquesta visualització mostra en un graf de nodes -és a dir, la representació entre actors i les seves relacions- com han estat les interaccions, en retuits, dels candidats i dels partits polítics en la conversa a Twitter durant el mes anterior (del 4 d’abril al 9 de maig) a l’inici de la campanya per a les eleccions barcelonines.
Entre el bloc independentista -ERC, JxCat, CUP, BCN és Capital (al gràfic BCap)- i el bloc constitucionalista -PP, BCN pel Canvi-Cs (al gràfic, C's), VOX- hi ha dos grups que destaquen per la seva alta activitat: són BCN Capital (amb Jordi Graupera) i VOX (amb Ignacio Garriga), precisament, els dos que tenen menys espai als mitjans i que basen la seva campanya sobretot en les xarxes socials. Es pot comprovar com la intensitat de les seves interaccions és més forta que no pas la resta del seu bloc.
També es pot visualitzar una de les anomalies d’aquesta precampanya: la bicefàlia dels dos candidats de JxCat, Joaquim Forn i Elsa Artadi, per l’empresonament preventiu de Forn. Per tant, la presència d’aquest grup s’eixampla amb dos comptes actius en precampanya.
Mirant en global la visualització es comprova que els partits amb menys presència a Twitter són la CUP i ERC. I, a continuació, i amb una activitat força similar, Barcelona pel Canvi-Cs i PP.
Un altre tret que reflecteix l’anàlisi és la postura entre dos mars, entre els dos blocs, de Barcelona en Comú (Bcomú), amb la candidata Ada Colau. Més propers al bloc de partits catalans independentistes però amb una artèria forta i clara amb el PSC, amb Collboni, amb qui ha governat bona part del mandat anterior. Els tentacles a Twitter de Barcelona en Comú, les línies que es poden veure que surten del node, que des de la seva creació ha confiat en les xarxes socials com un dels seus principals altaveus, també són força evidents amb l'ERC de Maragall. Per la seva banda, PSC mostra també lligams amb PP i C's.
Serà una anticipació de possibles pactes postelectorals? D’aliances que traspassaran l’esfera de Twitter? O es quedaran només en tuits, retuits i m’agrada de campanya electorals?
En 15 dies, la resposta.
Metodologia
Coneixes què és i com funciona Gephi? Es tracta d’una eina de visualització i anàlisi nascuda a França i s’utilitza molt en projectes acadèmics, d’investigació i de periodisme. Permet analitzar el trànsit a les xarxes socials i descobrir connexions com les que avui hem presentat. El graf mostra els retuits (interaccions) als candidats i partits polítics a les eleccions de l'alcadia de Barcelona. La mida del nom dels candidats representa la quantitat de retuits que reben: a més grandària, més retuits. Les dades han sigut recollides a través de la API de twitter del 4 d'abril al 9 de maig-per la nostra col·laboradora Mariluz Congosto, doctora en enginyeria telemàtica, experta en anàlisi de xarxes socials, i autora del graf.
Envia’ns un Whatsapp per poder verificar-ho o escriu a [email protected]