Política

Els comptes en català, més actius durant la campanya a l’alcaldia

Mariluz Congosto

  • Els simpatitzants de Jordi Graupera, Elsa Artadi, Quim Form i Ernest Maragall estan més pròxims entre si.
  • El grup d'Ignacio Garriga (VOX) és el menys connectat amb els altres.
  • Abunden comptes nous en els grups dels candidats de VOX (29,63%), Barcelona en Comú (16,40%) , BCAP (14,77%) i JxCat (14,26%).

Twitter és una plataforma oberta en la qual els candidats a l'alcaldia de Barcelona poden fer arribar els seus missatges i conversar directament amb els seus possibles votants. També és un lloc de discussió entre tot tipus de perfils, amb més o menys càrrega ideològica, en el qual es creuen les lloes, els “zascas” i tot tipus de comentaris.


Visualitzant les converses en Twitter
Hem recol·lectat tots els missatges en els quals apareix el nom del perfil dels candidats per observar la conversa a Twitter sobre les eleccions municipals de Barcelona. Els tuits de meitat de la campanya (de l'11 al 19 de maig) són bons per a representar visualment com han estat els fluxos de comunicació.

En el graf es representa a cadascun dels perfils que han publicat aquests tuits mitjançant un vèrtex i les relacions entre ells mitjançant línies que els uneixen. Aquestes relacions són retuits (RTs), mencions o comentaris. La relació més freqüent són els retuits i determinarà la forma del graf.


Els retuits ocorren amb més freqüència entre perfils d'afinitat ideològica. En les connexions per similitud apareixen clarament definits els grups entorn dels alcaldables. Els perfils amb connexions més freqüents s'atreuen i els que en tenen menys es repel·leixen, quedant separats.

Els grups al seu torn estan més o menys pròxims en funció de les connexions comunes que tinguin. Els simpatitzants Jordi Graupera, Elsa Artadi, Quim Form i Ernest Maragall es troben més pròxims entre si. La resta dels grups estan més distanciats però la seva col·locació està relacionada també per proximitat ideològica, sent el grup d'Ignacio Garriga el que es troba menys connectat amb els altres.

Encara que els retuits siguin més freqüents que els comentaris, aquests aportaran connexions creuades entre els diferents grups. El color de la connexió es correspon amb el color del grup origen del comentari. D'aquesta manera veiem fluxos que surten de simpatitzants de @josebouvilla cap als grups afins a @adacolau, @annasaliente, @jordigraupera i @igarrigavaz. També es veuen des del grup de @annasaliente cap a @ernestmaragall i del grup de @*adacolau cap a @jaumecolboni i @ernestmaragall.



 

L'ús del llenguatge
S'han acolorit en groc els missatges en català i en vermell els de castellà. Com es pot veure, els grups situats en els extrems tenen menys mescla d'idioma que els que es troben en la part central.

El percentatge dels missatges en català ascendeix al 71,02%, però provenen d'un 59,08% dels perfils. Això indica que els perfils de parla catalana són molt més actius que els de castellà.

 

L'impacte dels perfils recents
Twitter no és una plataforma en creixement a la qual s'acudeixi en devessall a donar-se d'alta, per això quan s'incorporen grups de perfils relacionats amb alguna causa, sempre planeja el dubte de si aquests suports són reals o planificats. Les campanyes electorals solen ser períodes en els quals s'incrementa l'aparició de nous comptes, algunes d'elles donant suport amb entusiasme opcions polítiques i sobre les quals no hi ha certesa que siguin usuaris reals.

Deixant només les connexions l'origen de les quals prové de perfils creats en el 2019 es pot observar a quins grups pertanyen i per tant a quin candidat donen suport. El percentatge de comptes nous és del 4,4% i la seva presència està estesa en tots els grups, però amb més abundància en els grups dels candidats de VOX (29,63%), Barcelona en Comú (16,40%) , BCAP(14,77%) i JxCat (14,26%).



 

Resumint...

Els suports als candidats han estat més forts per part dels simpatitzants de Barcelona és Capital i de JxCat tant en nombre de perfils com en missatges publicats. Ara com ara els simpatitzants d'ERC semblen més pròxims a Barcelona és Capital i JxCat que a Barcelona en Comú i el PSC. Serà un senyal de com seran les coalicions?

Alguna cosa que t’han enviat o has vist t’ha fet soroll?

Envia’ns un Whatsapp per poder verificar-ho o escriu a [email protected]