Els models no han predit que Groenlàndia es quedaria sense gel el 2022

Les projeccions de l’IPCC mai no han assenyalat que la superfície de gel de Groenlàndia es fondria completament el 2022


Què s’ha dit?

Que les prediccions deien que Groenlàndia es quedaria sense gel l’any 2022

Què en sabem?

Les projeccions de l’IPCC mai no han assenyalat que la superfície de gel de Groenlàndia es fondria completament el 2022. Fins i tot en escenaris en què les temperatures estan diversos graus per sobre dels nivells preindustrials, s’espera que el gel de la regió trigui mil·lennis a fondre’s del tot.

Un pòdcast amb més de 800 reproduccions a iVoox i presència en altres plataformes d'àudio com Castbox ha assenyalat que “Groenlàndia, segons els mitjans oficialistes, ja no hauria de tenir gel, però encara en té”.

És FALS. El Panell Intergovernamental d'Experts del Canvi Climàtic (IPCC), l'entitat científica líder en canvi climàtic i, per tant, l'òrgan de referència sobre qüestions del clima, no ha assenyalat en cap dels informes que Groenlàndia estaria sense gel el 2022. El que sí que ha indicat des de la publicació dels primers informes, a principis dels 90, és que aquesta regió està perdent gel i continuarà perdent-ho progressivament. Fins i tot els escenaris més catastrofistes preveuen que el procés duri mil·lennis.

Groenlàndia, segons els oficialistes, no hauria de tenir gel ja, però encara en té

El desglaç a Groenlàndia és un dels assumptes que més preocupa la comunitat científica, ja que, entre altres coses, és una de les fonts més importants de l'augment del nivell del mar contemporani i la seva progressiva desaparició té un efecte a mitjà i llarg termini en les ciutats costaneres i als ecosistemes marins.

Per això, ha estat objecte d'anàlisi des dels primers informes de l'IPCC, que des del principi ha estudiat com influirà la pèrdua de gel, juntament amb altres factors, en l'augment del nivell del mar.

L'orador del pòdcast no determina a quin organisme es refereix quan parla dels “oficialistes”, però si prenem com a referència les estimacions de l'IPCC, les més rigoroses que hi ha en matèria de canvi climàtic, observarem que ja a la dècada de 1990 el grup assenyalava que no s'esperaven “pèrdues considerables abans del 2100 de gel en general (comptant Groenlàndia i l'Antàrtida)”.

Centrant-se només a Groenlàndia, les estimacions indicaven que “podria perdre's un 3% del volum de gel els pròxims 250 anys si el clima evolucionava d'acord amb les projeccions”. És a dir, que cap escenari proposat en aquell moment indicava que aquesta regió no tindria gel el 2022.

“A l'AR4 [AR és el nom que es dona als informes de l'IPCC], publicat el 2007, s'indiquen més de 1.000 anys per perdre un volum del 60% de la massa sota condicions d'una atmosfera amb quatre vegades els nivells de CO2 preindustrials”, assenyala a Verificat Javier Sigró, geògraf i investigador del Centre de Canvi Climàtic (C3) de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). En aquest sentit, afegeix, "no sé d'on treuen l'afirmació que ja hauria d'haver desaparegut". Actualment, els nivells de CO2 han augmentat un 50% respecte a l'era preindustrial, tal com expliquem aquí.

L'evidència més actual

L'informe més recent de l'IPCC, l'AR6, va a la mateixa adreça. Al capítol 9, referent a Oceà, criosfera, i pujada del nivell del mar, els autors assenyalen que “la pèrdua completa del gel a Groenlàndia, que contribuiria a l'augment de 7 metres del nivell del mar, passaria a partir [d'un increment de la temperatura] d'entre 1°C (baixa confiança) i 4°C (confiança mitjana) sobre els nivells preindustrials”. Això vol dir que, sí, la pèrdua de gel completa de Groenlàndia pot passar a partir d'aquestes temperatures —recordem que actualment el planeta es troba 1,1°C per sobre dels nivells preindustrials—.

Però, quan passarà això? Els experts analitzen a l'informe altres treballs, ressaltant les estimacions que conclouen que, perquè es produeixi una completa pèrdua del gel, han de passar 8.000 anys amb temperatures de 5,5°C superiors als nivells preindustrials, o de 3.000 anys a temperatures 8 ,6°C per sobre dels nivells preindustrials.

Per tant, no, no hi ha literatura científica contemplada per l'IPCC que indiqui que Groenlàndia no hauria de tenir gel ara. El que sí que està passant des de fa 25 anys és que, segons un informe de Polar Portal del qual es fa ressò Nacions Unides, el balanç de gel a Groenlàndia és negatiu, és a dir, que l'última vegada que Groenlàndia va acabar l'any amb el balanç de gel net nul —ni pèrdues, ni guanys— va ser el 1996. Des d'aleshores, sense pausa, però sense pressa, el gel ha anat desapareixent.