Desmuntem l’estudi que assenyala que els esdeveniments cardíacs van augmentar durant la campanya de vacunació a Israel

Analitzem un article que vincula l’augment de les afeccions cardíaques a Israel i la vacunació contra la covid-19


Què s’ha dit?

Que un nou estudi publicat a Nature vincula l’augment de les afeccions cardíaques amb el llançament de les vacunes contra la Covid-19 a Israel

Què en sabem?

Que l’estudi va ser publicat en realitat per Science Reports, i que no vincula directament les afeccions cardíaques amb el llançament de les vacunes, sinó que troba una correlació entre el nombre de trucades als serveis d’emergència israelians amb la campanya de vacunació massiva esdevinguda a Israel el primer semestre del 2021.

Està circulant per diversos grups de Telegram un article en una pàgina orientada a difondre rumors que afirma que la revista Nature ha publicat un estudi que vincula l'augment de les afeccions cardíaques en menors de 40 anys a Israel amb la campanya de les vacunes contra la covid-19. És ENGANYÓS. L'estudi, que es va publicar a la revista Scientific Reports, de menor impacte que Nature a la comunitat científica, no estudia l'efecte de la vacunació a les afeccions cardíaques. El que anuncia l'estudi és un vincle entre l'augment de les trucades d'emergència per esdeveniments cardíacs en menors de 40 anys i la campanya de vacunació massiva. La investigació no estableix una relació directa entre la vacunació i aquests esdeveniments, sinó una correlació que pot estar relacionada o no. A més, l'estudi no té en compte altres paràmetres necessaris per establir la comparació.

Un nou estudi publicat a Nature vincula l'augment de les afeccions cardíaques amb el llançament de les vacunes contra el COVID-19 a Israel

En un exercici per buscar eines que permetin millorar els sistemes de farmacovigilància, un grup de científics del Massachusetts Institute of Technology (MIT) es va preguntar com es podrien fer servir les dades de les trucades que els ciutadans fan als serveis d'emergència per monitoritzar els esdeveniments adversos posteriors a l'administració de les vacunes de la covid-19. El grup no va publicar els seus resultats a Nature, sinó a Scientific Reports, una revista d'accés obert de menor prestigi i índex d'impacte, però de la mateixa família, ja que totes dues són publicades pel grup Springer Nature.

Els investigadors, que van fer servir dades d'Israel, no van detectar un augment d'afeccions cardíaques, sinó que van trobar que el nombre setmanal de trucades de ciutadans que reportaven dos problemes cardíacs concrets (parada cardíaca i síndrome coronària aguda) va augmentar en un 25% durant els sis primers mesos de la campanya de vacunació massiva (primer semestre de 2021), comparat amb les de 2019 i 2020.

No s'ha demostrat cap relació causal

Com hem explicat en ocasions anteriors, que dues situacions passin alhora no vol dir que una influeixi en l'altra. “El document no prova cap relació de causalitat; simplement planteja preocupacions sobre el fet que hi hagi un augment amb correlació temporal amb la campanya de vacunació (fet) que podria ser consistent amb miocarditis (subclínica) destacada (merament una hipòtesi), però també potencialment amb altres coses, com potencialment les infeccions per covid-19 ”, assenyala a Verificat Retsef Levi, professor de Gestió d'Operacions de l'Sloan School of Management del MIT i líder de l'estudi.

Tot i així, l'estudi ha estat utilitzat per diversos grups contraris a la vacunació per assegurar que hi ha una relació directa provada entre la vacunació i els esdeveniments adversos que relaten les trucades d'emergència, que segons l'anàlisi van augmentar durant l'administració de la vacuna. Els editors de la revista han assenyalat a Verificat que les inquietuds per les conclusions que ha generat el document a la comunitat científica “s'estan investigant”.

Interpretació cautelosa

Les dades recollides de forma retrospectiva no incloïen “informació específica sobre els pacients afectats, com ara els resultats hospitalaris, les comorbiditats subjacents, així com la vacunació i l'estat positiu de covid-19”, tal com indiquen els autors al paper, els quals consideren "fonamentals per determinar la naturalesa exacta de l'augment observat a les anomenades de CA i SCA [parades cardíaques o síndromes coronàries agudes] en els joves, i quins són els factors causals subjacents".

Ana García, cap del servei de cardiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, assenyala que en aquest tipus d'estudis “no pots controlar molts biaixos, és a dir, si el sistema d'emergència estava molt més ocupat i no podia acceptar les trucades, o si els pacients tenien por i no cridaven”, per exemple, de manera que “són contínues inferències que es fan però que òbviament no estan basades en una seguretat”, conclou.

Per establir una relació directa entre els esdeveniments cardíacs notificats i les vacunes de la covid-19, caldria dur a terme un estudi que comparés, en una població de característiques similars, els esdeveniments cardíacs en vacunats respecte a altres que no. Això ja s'ha fet en reiterades ocasions, i precisament una d'elles a Israel. L'estudi ja va detectar que les miocarditis podien augmentar en joves de 40 anys i, de fet, és un dels esdeveniments adversos que figuren als prospectes de les injeccions d'ARNm, la de Pfizer i la de Moderna.

Queixa del govern israelià

El document ha tingut cert recorregut en grups de Telegram orientats a desinformar sobre les vacunes de la covid-19, fet que ha portat el govern israelià a publicar un fil de Twitter al costat d'un informe, esgrimint les raons per les quals considera que l'estudi manca de validesa científica per suggerir una relació causal entre la vacunació i un augment de les afeccions cardíaques, més enllà de les miocarditis ja conegudes.

En primer lloc, assenyala que es tracta "d'un estudi molt problemàtic des del punt de vista metodològic que ha tret conclusions errònies”, i afegeix que el Ministeri de Sanitat israelià ha examinat les dades “de manera exhaustiva i profunda”, i ha refutat “per complet” les afirmacions dels autors.

L'organisme també ha assenyalat que contactarà amb la revista per notificar les falles de la investigació. Això ha generat, de fet, una reacció per part dels editors de Scientific Reports: “Som conscients que s'han plantejat inquietuds sobre el document després de la publicació i aquestes ara s'estan investigant”, assenyala Verificat Rafal Marszalek, editor en cap de la revista.

Al costat de la contestació, indica que el paper publicat compta, des del 5 de maig, amb un advertiment per als lectors que assenyala que “les conclusions d'aquest article estan subjectes a crítiques que són considerades pels editors”, i que properament hi haurà “una resposta editorial addicional un cop totes les parts hagin tingut l'oportunitat de respondre íntegrament”.