El polisorbat és un element d’algunes vacunes de la grip, però no és tòxic

Un estudi sense rigor científic diu que aquesta substància és perillosa per al nostre sistema immune


Ens heu fet arribar per Whatsapp un missatge que assegura que cada vacuna contra la grip porta mig trilió de partícules de polisorbat, que aquesta substància té la capacitat de modificar les membranes cel·lulars i que ataca el sistema immune del cos, cosa que facilita la infecció per SARS-CoV2. És FALS. El Ministeri de Sanitat, l’Associació Espanyola de Vacunologia i el Comitè Assessor de Vacunes alerten d’aquesta desinformació des del juny i hem entrevistat dos experts per entendre d’on ve la confusió.

El 30 de juny, el Ministeri de Sanitat va emetre una circular en la qual advertia del poc rigor científic d’un estudi titulat Posible causa de la pandemia por coronavirus: Interferencia inmunológica entre el POLISORBATO 80 de la vacuna antigripal adyuvada y el SARS-CoV-2, un document signat per Gastón Añaños i d’altres col·laboradors i divulgat a través de les xarxes tant en format d’estudi aparentment científic com en cadenes de Whatsapp i posts de blog com el que ens heu fet arribar.

"Amb la vacuna adjuvada de la grip s'estan introduïnt al cos més de 10.000 mol·lècules de polisorbat per cada cèl·lula del seu organisme (…) 540.000.000.000.000.000 mol·lècules amb propietats tensioactives, capaces d'alterar les membranes cel·lulars (…) en les quals es troben integrades, entre d'altres moltes proteïnes, les lectines del sistema immune innat, primera línia de defensa en la resposta immunitària, encarregades de frenar l'entrada de virus com el SARS i iniciar el seu procés d'eliminació"

El Ministeri de Sanitat adverteix que és fals que la vacuna de la grip debilita el cos i afavoreix el contagi de SARS-CoV2. Ja us ho hem explicat en diverses ocasions i, de fet, és al contrari: els estudis que s’han publicat fins ara apunten que els pacients que estan vacunats de la grip tenen menys probabilitats de patir complicacions per coronavirus. Ho explica, per exemple, el British Journal of Medicine, la principal publicació britànica sobre medicina.

Entre les inconsistències de l’estudi, el Ministeri de Sanitat cita que "existeixen errors importants en els criteris de selecció dels grups d’estudi que invaliden els resultats", que "falten proves de laboratori o referències apropiades que demostrin les afirmacions sobre el virus" o que "manca una anàlisi estadística apropiada" i que "les reaccions al·lèrgiques que destaca de la fitxa tècnica de la vacuna de la grip no són imputables al polisorbat". A més a més, la bibliografia aportada és "insuficient". És a dir, l’estudi no té validesa, confon conceptes i no té credibilitat científica.

Què és el polisorbat

El polisorbat és una mol·lècula que s’utilitza en algunes vacunes de la grip i d’altres malalties i actua com adjuvant, és a dir, és "un producte per reforçar la seva acció" i ajuda a augmentar la resposta immunològica del pacient, explica Rafael Padrós, responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i expert en vacunes.

Durant la campanya de vacunació de la tardor de 2019, la majoria de les comunitats autònomes van subministrar la vacuna de la grip coneguda com Chiromas que, efectivament, porta com a ingredient 1,175 mg de polisorbat 80, segons el prospecte de l’Agència Espanyola del Medicament. Però Castella-La Manxa, La Rioja i Navarra, tres comunitats amb un índex de mortalitat per SARS-CoV2 superior al de la mitjana, van subministrar altres marques de la vacuna de la grip, segons explica Maria Esteve, cap del servei de Medicina Preventiva de l'hospital Germans Trias. A més a més, moltes vacunes infantils com Prevenar, Gardasil 9 o Trumenba porten polisorbat i els menors, als quals s'administra aquests preparats per estimular la formació d'anticossos, són el grup d'edat que ha registrat una menor mortalitat per aquesta pandèmia. 

El polisorbat també s’utilitza com a estabilitzant i emulsionant que en la indústria alimentària.

Immunitat cel·lular i humoral

L’article que ens heu fet arribar explica, precisament, que la vacuna de la grip erosiona les membranes de les cèl·lules i que, per tant, ataca el sistema innat del cos, que és qui, suposadament, ens ajuda a lluitar contra virus com el SARS-CoV2. "Els adjuvants generen molt debat en aquest moment perquè fan que generis més anticossos" i per això "es diu que estan alterant la immunitat", explica Padrós però, de nou, recalca que aquest temor prové d’una confusió entre dos conceptes: la immunitat cel·lular i la immunitat humoral.

La immunitat humoral fabrica els anticossos, mentre que la immunitat cel·lular actua destruint les cèl·lules infectades i, al mateix temps, fa de memòria a la immunitat humoral per fabricar anticossos, explica Padrós. La vacuna de la grip actua sobretot sobre la immunitat humoral, mentre que la vacuna contra el SARS-CoV2 que s’està investigant a la Universitat d’Òxford "sembla que també estimula la immunitat cel·lular. Això pot ser molt important perquè si és així pot ser que no s'hagi de revacunar [als pacients] perquè hi haurà memòria immunològica", apunta.

Les vacunes no tenen covid

Els autors de l’estudi que analitzem expliquen que han portat al laboratori una vacuna Chiroma, la vacuna majoritària contra la grip a Espanya, i li han fet un test PCR per veure si està contagiada de coronavirus. Aquest experiment no té sentit, segons Esteve, perquè "les vacunes es van elaborar entre el març i l’octubre del 2019" i el coronavirus va començar a circular entre desmbre del 2019 i gener del 2020

A més a més, tampoc té sentit pensar que les vacunes de la grip van ser les culpables del contagi massiu de SARS-CoV2 perquè "tot l’hemisferi nord es vacuna en la mateixa època", mentre que el coronavirus es va anar extenent de manera progressiva: va aparèixer a la Xina, després va arribar a Europa i, finalment, al continent americà. Si s’hagués injectat a la població, tot l’hemisferi nord hauria començat a patir la pandèmia en el mateix moment, afegeix.

Finalment, una altra dada que demostra que la vacuna de la grip no té res a veure amb les infeccions per coronavirus. Com us vam explicar fa uns mesos, el percentatge de majors de 65 anys que estan vacunats contra la grip varia molt en països amb taxes similars de mortalitat per coronavirus.