Circulen estafes sobre WhatsApp Gold, però l’aplicació no existeix

WhatsApp, organitzacions internacionals de fact-checking i fonts policials asseguren, des de fa anys, que l’aplicació de missatgeria “premium” no existeix


Ens heu fet arribar per WhatsApp (al 666 908 353) un missatge que alerta d’un suposat vídeo de "pirateria greu" que perjudica el nostre mòbil. És FALS, segons han publicat diferents cossos policials a Twitter.

 “Avui la ràdio parlava de Whatsapp Gold. Hi ha un vídeo que es llançarà demà a Whatsapp i es diu Martinelli. No l’obris. Va al vostre telèfon i res del que feu no ho soluciona. […] Acaben d’anunciar que la pirateria és greu”.

Tant la Policia Nacional com els Mossos d’Esquadra han assegurat més d’un cop que és mentida que existeixi aquest vídeo. De fet, és un fake que ja va circular almenys des del 2017.

No obstant això, existeixen estafes relacionades amb una suposada versió Gold de WhatsApp. Aquesta versió, però, NO existeix, segons ha confirmat a Verificat el departament de premsa de l’aplicació. El diari Marca, per exemple, va publicar fa uns dies una notícia parlant d’aquesta suposada aplicació amb millores respecte a la versió convencional i deia que s’han instal·lat més de 50 milions de persones arreu del món. Com hem dit, és FALS. El departament de premsa de WhatsApp confirma a Verificat que aquesta app no existeix i que es tracta d’una estafa.

 “Existeix WhatsApp Gold, una aplicació fàcil d'usar i que compta amb més funcions que potser podrien ser del teu grat. […] Whatsapp + o Whatsapp plus va donar lloc a Whatsapp Gold que incorpora diverses millores a l’app que tots coneixem”

WhatsApp explica que "no existeix WhatsApp Gold o WhatsApp Plus i mai ha existit" i que WhatsApp Gold és un engany conegut; hi ha missatges sobre aquesta app fictícia que “han circulat durant anys, cosa que pot posar en perill als usuaris amb un virus”, conclou.

De fet, la mateixa notícia del diari Marca adverteix que com que l’aplicació no és en cap botiga d’aplicacions (ni Apple Store ni PlayStore), "és possible que no sigui segura" i, per tant, demana al lector que pensi abans de descarregar "qualsevol aplicació d’un lloc que no sigui la respectiva botiga d’apps del sistema operatiu"

Fact-checkers internacionals com Full Fact han fet articles fa un temps explicant aquesta estafa i fins i tot l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) van parlar-ne l’octubre del 2014 i el juny del 2016. A més, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ja van advertir el 2016 que WhatsApp Gold era phishing (o pesca de credencials), una pràctica que consisteix a suplantar la identitat d’algú per aconseguir informació personal i utilitzar-la posteriorment de manera fraudulenta.